Јубиларни, 30. Меморијал Надежде Петровић од 3. октобра у Чачку: Умјетничке везе у призми овог времена

Миланка Митрић
Јубиларни, 30. Меморијал Надежде Петровић од 3. октобра у Чачку: Умјетничке везе у призми овог времена

ЧАЧАК - Меморијал Надежде Петровић, јубиларни, тридесети по реду, под називом “На југ, на југ! Идемо на југ!” биће отворен 3. октобра, најавио је кустос ове културне установе Предраг Живковић.

Како је он најавио, константним трајањем, квалитетом умјетничке продукције, којем су посвједочили многи, овај меморијал, који се одржава сваке друге године, један је од најквалитетнијих садржаја посвећених култури и умјетности у региону.

- Концепт јубиларне, 30. изложбе има за циљ да на посебан начин представи једну од најзначајнијих манифестација визуелне уметности на просторима некадашње Југославије, још једном потврђујући њен престиж - навео је Живковић.

Живковић је објаснио и да су у галерији у току припреме манифестације која ће обиљежити шест деценија постојања, а све у свјетлу и духу Меморијала.

- Спремамо добру поставку. Биће то нов приступ цртежима, скулптурама, сликарству, а у овој смотри учествоваће и веома млади уметници. Сви учесници имаће прилику да размене искуства, чему је Надежда и тежила - казао је Живковић.

Меморијал је основан маја 1960. године и једно је од најстаријих бијенала у Србији. Прва изложба отворена је 1. септембра прије шест деценија, а тада је учествовало 18 умјетника са четрдесет четири слике.

Селектор поставке биће проф. др Сарита Вујковић, директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске.

- Концепт се базира на броју од 30 умјетника (30 изложби) посматрано кроз медијску и генерацијску разноликост која прати постјугословенски контекст са нагласком на специфичним дијалозима, умјетничким везама и блискости кроз призму овог времена препуног глобалног нереда и сукоба, на начин да се умјетност посматра као најдраже царство снова и утопија. Сагледавајући умјетничке праксе кроз разноврсност медија и појава, Меморијал ће представити умјетнике различитих генерација, тј. постјугословенску сцену у контексту осликавања сложености друштва у коме живимо. У овај географски простор укључују се умјетници по узору на Надеждина настојања организујући прву Југословенску колонију 1905. и њену прву изложбу 1907. са умјетницима из Бугарске. Укључењем у изложбу одређених умјетница, њиховом особености, појавношћу, трајношћу и снагом, карактеристичних темпераменту Надежде Петровић, на посебан начин ће бити истакнута умјетничка пракса ових жена, али и жена у умјетности уопштено - навели су раније управо из Музеја савремене умјетности РС, најављујући управо Сариту Вујковић као селектора.

Ово бијенале умјетности трајаће до 10. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана