Јесења соната” од 4. до 8. октобра у Банском двору

Миланка Митрић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Интернационални музички фестивал “Јесења соната” биће одржан у Банском двору Културном центру од 4. до 8. октобра, најављено је данас на конференцији у овој установи.

- Кроз своје шесто фестивалско издање “Јесења соната” је већ постала традиционална и препознатљива културна манифестација која ће, увјерени смо, у будућности  још снажније стимулисати музички  и културни развој града и Републике Српске те на радост публике сваке године током октобра у Банском двору окупљати најзначајнија имена домаће, регионалне и свјетске музичке сцене - истакао је директор Банског двора Младен Матовић о овом фестивалу који је од оснивања 2018. године добио позитивне реакције музичке критике, посјећеност и подршку публике и своје вјерне посјетиоце.

Фестивал ће и ове године угостити значајна имена данашњице, а биће отворен 4. октобра у 20 часова наступом Гудача Светог Ђорђа из Србије. Њихов концерт, као и сви остали, биће одржани у концертној дворани.

- Са традицијом дугом пуне три деценије овај репрезентативни музички ансамбл иза себе има преко 1.600 концертних наступа у земљи и иностранству, а њихов репертоар обухвата дјела из различитих стилских епоха,  од барока до савремене музике. На њиховом репертоару се обавезно налазе и  композиције српских аутора, међу којима је немали број њих које су намјенски компоноване и посвећене  управо овом ансамблу - навео је Матовић, најављујући наступ овог ансамбла, чији диригент је Србољуб Динић.

Другог дана фестивала 5. октобра у концертној дворани наступиће “Кугони трио” из Белгије, који чине пијаниста Берт Кох, виолиниста Николас Дупон  и саксофониста Курт Бертелс.

- Захваљујући јединственом споју клавира, виолине и саксофона, енергичним и надахнутим наступима, те непрекидном страственом трагању за новим репертоаром, “Кугони трио” је данас један од најцјењенијих камерних састава на белгијској и интернационалној  музичкој сцени - објаснио је Матовић.

Трећи фестивалски дан предвиђен је за наступ пијанисткиње Биљане Јашић Радовановић из Републике Српске и кларинетисте Огњена Поповића из Србије, док је четврти дан, 7. октобар, предвиђен за наступ виолинисткиње Јукико Уно и пијанисткиње Шиори Кувахара, које су из Јапана.

Завршница “Јесење сонате” 8. октобра остављена је за наступ Дмитрија Коузова (виолончело) из Русије и Гудачког оркестра “Камерата” из Новог Сада.

- Од тренутка кад је под диригентском палицом Рејмонда Лепарда дебитовао у престижном Алис Тули холу у Њујорку 2005. године, Дмитриј Коузов не престаје да изазива пажњу музичке јавности кроз своје изузетне концертне наступе у најпознатијим концертним просторима широм свијета. Заједничким концертом овог вансеријског руског умјетника и једног од најбољих српских камерних оркестара свечано ће бити затворено шесто издање “Јесење сонате” - додао је Матовић.

Програм фестивала са детаљним биографијама учесника доступан је на званичним “Фејсбук” и “Инстаграм” страницама Банског двора, као и на њиховом сајту.

Улазнице

Улазнице за све фестивалске вечери у продаји су од данас и доступне су на билетарници Банског двора радним данима од 12 до 18 часова. Цијена улазнице за једно вече је седам КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана