Јелка Мусић: Готје предосјетио крупне промјене у свијету

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Изложба "Љубав је љубав: Радост венчања за све - Жан Пол Готје", отворена је 28. новембра у Музеју савремене умјетности, а менаџерка поставке београдске изложбе и Готјеова сарадница Јелка Мусић каже да је славни дизајнер предосјетио и предвидио промјену околности у којима ће модна индустрија дјеловати.

На званичном налогу на Твитеру, Готје је средином јануара најавио да се повлачи са ревија високе моде.

Његово посљедње појављивање на сцени било је 22. јануара у Паризу, гдје је представио најновију колекцију за прољеће/љето 2020.

Том изложбом Готје је обиљежио 50 година каријере.

Јелка Мусић, која се 16 година бави комуникацијама у организацији Готјеових ревија, каже да је са славним дизајнером разговарала како је успио да предвиди да ће се све промијенити од марта 2020. године.

"Након те изложбе у Паризу у јануару ове године у Европу је стигла пандемија вируса цовид 19 и постало је јасно да је свет моде какав смо познавали нестао. Готје ми је казао да је предосетио крупну промену" казала је Мусић.

Сарадница славног дизајнера вјерује да се модне ревије какве смо до сада имали прилике да гледамо дуго неће одржавати.

"Сигурна сам да смо модним ревијама у чијој организацији учествује 150 људи на једном месту плус публика, заувек завршили. Једно време у модној индустрији је готово. То не значи да нећемо измислити нешто лепше и боље, али класичне модне су дефинитивно прошлост", казала је Мусић.

Према њеним ријечима, право је чудо што је изузетан пројекат нашао своје мјесто пред публиком у Музеју савремене умјетности у Београду.

"Пројекат броји укупно 38 венчаница високе моде креираних у периоду од 1990. до 2020. године, настаје као финале изложбе "Модни свет Жан-Пола Готјеа: од тротоара до модне писте", која је у 12 градова света привукла више од два милиона посетилаца, обарајући све могуће рекорде посете модних изложби", каже Мусић и додаје да није вјеровала да ће се Готјеова изложба наћи у Београду.

"Када само почели 2009. Жан Пол Готје и ја да радимо на овој изложби, никада нисам ни помислила да ће 2020. доћи у Београд, то је посебан поклон за мене и било је тешких тренутака због ове ситуације, и плашили смо се како ћемо да реализујемо. Али ево изложба је овде, изложба је лепа. Радила сам 15 изложби по целом свету, а овде сам имала фантастичан тим и јако сам захвална свима на топлој добродошлици", навела је Мусић.

Како каже, артефакти који чине поставку изложбе су рађени ручно и произведени у једном комаду по дефиницији коју подразумијева висока мода.

"Те хаљине јако пуно коштају. Сигурно много више од неких уметника са ових простора", наводи она.

Посјетиоци могу уживо да погледају изложбу уз поштовање свих епидемиолошких мера, у малим и строго контролисаним групама, будући да се улазнице продају у временским слотовима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана