Изложба „Зверје и паперје“ отворена у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: Б.Брезо

БАЊАЛУКА – Умјетници који су своју сарадњу започели заједничким излагањем у београдској галерији „Сањај“ и изложбом „Трагачи (Снова)“, наставили су је изложбом „Зверје и паперје“ која је синоћ отворена у малом изложбеном салону Банског двора.

Ова поставка умјетника Владимира Лалића, Дамјана Ковачевића и Марка Кусмука обухвата радове по којима је сваки од њих препознатљив, а који чине једну цјелину дјела инспирисаних задирањем у свијет мимо свакодневице, у свијет иза стварног.

- Ова изложба представља почетак једне успјешне сарадње између Банског двора и галерије „Сањај“ из Београда. Наша искрена жеља је да у будућности широј јавности представимо рад ликовних умјетника свих генерација, како овдје у Банском двору у Бањалуци, тако и у Београду - рекао је директор Банског двора Младен Матовић.

Галеристкиња Сања Јанковић из галерије „Сањај“ рекла је да је имала част што је позвала и формирала ову тројицу умјетника као неформалну групу, коју, заправо, спаја цртеж.

- Спајају их и бројна признања и награде које су добили за исти. Једна од њих, можда и најзначајнија, је и награда „Владимир Величковић“. Цртеж, не само што је темељ и основа сликарства, то је оно умијеће које се рађа, које не може да се научи, мора да се његује и развија, што они и чине. Они су на том цртежу, као основи, развили своју особену поетику и аутентичну фантазију. То су оне фантазије у којима они оживљавају кошмарне дијелове подсвијести, од којих ми обични људи најчешће бјежимо. Међутим, они томе приступају храбро и маштовито и подстичу нас да испред њихових слика станемо, размислимо и можда баш због тога и заволимо тај дио себе. Дио у коме се одвија вјечна борба између звјерја и паперја – навела је она.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, која је свечано отворила изложбу, истакла је да је сигурна да ће публика бити задовољна оним што су умјетници приказали.

- Част ми је што сам отворила ову изложбу, имајући у виду да заиста има вриједне резултате рада, с једне стране појединачних аутора, а с друге стране умјетничка дјела која су настала у групном изражају, током њиховог стварања. Много радује и то што су управо ови аутори једна повезница између Српске и Србије. Изложба је интересантна и занимљива, отвара подсвјесна размишљања свих нас и сигурна сам да ћемо све оне страхове са којима се сусрећемо, пронаћи на овим дјелима - додала је она.

Изложба је посјетиоцима доступна до 18. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана