Београд: Изложба Жан Пол Готја "Љубав је љубав.." од сутра у Музеју савремене умјетности

Срна
Београд: Изложба Жан Пол Готја "Љубав је љубав.." од сутра у Музеју савремене умјетности

БЕОГРАД - Један од најзначајнијих догађаја у свјетској музеологији у свијету, европска премијера изложбе "Љубав је љубав: Радост венчања за све - Жан Пол Готје" биће отворена сутра у Музеју савремене умјетности, најављено је данас на конференцији за медије у Музеју.

Отварање изложбе биће доступно свима 13 часова на официјалном Јутјуб каналу и Фејсбук страници Музеја.

Одмах након онлајн отварања сви заинтересовани посјетиоци моћи ће уживо да погледају изложбу уз поштовање свих епидемиолошких мјера, у малим и строго контролисаним групама, будући да се улазнице продају у временским слотовима.

По угледу на највеће свјетске музеје, МСУБ ће угостити једног од најпознатијих дизајнера свјетске модне сцене - Жана Пола Готјеа, на чијој ће изложби бити премијерно представљено осам вјенчаница.

Пројекат броји укупно 38 вјенчаница високе моде креираних у периоду од 1990. до 2020. године, настаје као финале изложбе "Модни свет Жан-Пола Готјеа: од тротоара до модне писте" која је у 12 градова свијета привукла више од два милиона посјетилаца, обарајући све могуће рекорде посјете модних изложби.

Кустос Тијери Максим Лорио, прошлогодишњи добитник "Вангуард" награде за допринос у умјетности и култури, изложбу "Модни свет Жан Пол Готјеа" отворио је 2011. године у Музеју лијепих умјетности у Монтреалу.

Преко видео линка Лорио се из Канаде данас обратио новинарима и том приликом нагласио да је сваки од артефаката који чине поставку изложбе до детаља промишљен.

"Осим поруке о афирмацији прилике да се сви људи венчавају без обзира на њихову сексуалну оријентацију ова излажба се бави људским правима генерално. Право це чудо што се у данаШњем свијету опхрваном пандемијом вируса Ковид-19, уопште одиграва тако значајан културни догађај. Срећни смо што је Београд у овом моменту једна од централнних тачака свјетске музеологије" казао је Лорио

Он је напоменуо да ће се Готјеове хаљине видети без уобичајене заштите плегсигласом само у Београду.

Жан Пол Готје се такође обратио новинарским екипама преко видео линка и нагласио да воли Београд и да је пресрећан што ће се у МСУБ отворити његова изложба .

Славни дизајнер је напоменуо да му је јако жао што није у прилици да дође у Србију, јер су Француска и Париз одакле се јавља потпуно затворени.

"Имам одличног амбасадора ту у Београду. Реч је о мојјој дигогодишњој сарадници која се брине о комуникацијама, а њено има је Јелка Мусић. Обећавам да ћу доћи у Београд, мој омиљени град,када се за то стекну услови да заједно уживамо у изложби", казао је Готје.

Виктор Киш, в.д. директора Музеја Савремене уметности у Београду, нагласио је да је било изузетно изазовно организовати тако значајну изложбу у околностима које су задесиле читав свет.

"Имали смо среће да наши спонзори препознају значај ове изложбе. У мени се мешају осећања великог успеха и великог умора. Верујем да је ова изложба била потребна и нашем друштву, али и нашем музеју. Жао ми је само што се није догодила у овом простору пре 10 година. Надам се да ћемо у будућности ми иницирати овакве догађаје, па ће се свет угледати на нас", казао је Киш и додао да је целокупна организација изложбе коштала 100.000 евра.

Готјеова сарадница Јелка Мусић је нагласила да никада није могла ни да сања да ће изложба у једном моменту бити постављена у Београду.

"Мени је 15. пут да радим ову изложбу, постављали смо је у различитим музејима, али ретко где смо наилазили на овако фантастичан тим као што је то случај у Музеју савремене уметности. Наишли смо на посебну енергију овде. У договору са Готјеом, одлучили смо да овде представимо премијерно осам хаљина. Планирали смо које ресторане да посетимо у Београду и како да се што боље забавимо, али ето сада је ситуација врло захтевна у борби са пандемијом вируса ковида 19", казала је Мусићева.

Додала је да су у току преговори да славни дизајнер посети Београд 14. фебруара на Дан заљубљених, ако то епидемиолошка ситуација дозволи.

Организовањем изложбе која високу моду приказује као врхунску савремену уметност, београдски Музеј савремене уметности нашао се у друштву светских институција, попут њујоршког Метрополитен музеја уметности, париског Лувра, њујоршком Музеја савремене уметности (МоМа) и лонднонског Музеја "Викторија и Алберт".

Најбољи показатељ да изложбе високе моде привлаче све већу пажњу музејске публике је успех изложбе "Кристијан Диор: Дизајнер снова", која је званично постала најпосећенија изложба у историји "Викторија и Алберт" музеја и превазишла огроман успех изложбе "Александра Меквина: Дивља лепота" у Метрополитен музеју уметности у Њујорку.

"Љубав је љубав: радост венчања" за све биће изложена четири месеца, од 29. новембра до марта 2021. године, на петом нивоу МСУБ, док је на осталим нивоима Музеја и даље могуће погледати изложбу "Рефлексије нашег времена: Аквизиције Музеја савремене уметности 1993 - 2019", у редукованом издању.

Посетиоци који нису обезбедили своје карте за изложбу, то могу учинити путем сервиса Тицкет.рс, у периоду трајања изложбе од 29. новембра - до 14. фебруара или на билетарници Музеја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана