Изложба “Вариране репетиције” отворена у каменој кући на Кастелу: Геометријом до нових ликовних творевина

И. Б.
Изложба “Вариране репетиције” отворена у каменој кући на Кастелу: Геометријом до нових ликовних творевина

БАЊАЛУКА - Изложба “Вариране репетиције” академског сликара Алексе Видаковића из Бањалуке отворена је у каменој кући на тврђави Кастел.

Љубитељима умјетности доступно је 36 слика које представљају пресјек трогодишњег рада овог умјетника.

Видаковић је истакао да је заједничка нит концепта ове изложбе путовање и спајање више елемената у једну нову форму.

- На мојим радовима можете да видите да спајам више платана у одређене геометријске форме и од њих правим нова ликовна рјешења. Кад слика буде готова за мене, знам да је то спајање успјело - казао је Видаковић и додао да бојама на платну покушава да изрази своја осјећања у некој одређеној ситуацији.

Објаснио је да му је највећи изазов током три године рада на овим сликама био  да испоштује простор у пољу слике, да уклони небитне ствари, те да тим одузимањем гради нове форме и облике који ће привући посјетиоце. 

- Хтио сам да  се поиграм и са посматрачима, да се запитају зашто је неко мјесто остало празно и да унесем и дозу филозофије - рекао је Видаковић.

О Видаковићевом стваралаштву и изложби говорила је професорица Академије уметности из Новог Сада Марина Војводић која је нагласила да су његови досадашњи радови базирани на ликовној проблематици поетике визуелног у домену сликарства постгеометријске апстракције.

- Дела овог младог уметника надахнута су идејом визуелног представљања “живог у неживом” и упућују нас на сасвим суверен поетски свет и на један особен сликарски израз кроз који аутор износи својеврсни “исказ” о свету у коме живи -  навела је Војводићева.

Образложила је да се у овим сликама одражава тежња ка суптилном и складном односу и специфичном проблемски развијеном теоријом којом се испред кроз и изван дјела интегришу бројна сагледавања рефлексије и ауторефлексије сопственог рада које ова бројна интересовања као што су графика, слика, дизајн и нови медији Видаковић успјешно интегрише у веома чисто и сведено сликарско рјешење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана