Изложба Универзитетског фото-кино клуба у Бањалуци: Годишњи пресјек стваралаштва фотографа

Данко Кузмановић
Изложба Универзитетског фото-кино клуба у Бањалуци: Годишњи пресјек стваралаштва фотографа

Бањалука - Универзитетски фото-кино клуб из Бањалуке организује традиционалну манифестацију, 23. клупску изложбу фотографија, а поставка ће бити отворена сутра од 19.30 часова у малом изложбеном салону Банског двора Културног центра.

Клупска изложба фотографија Универзитетског фото-кино клуба представља годишњи пресјек фотографског рада сваког од његових чланова.

- Клупска изложба Универзитетског фото-кино клуба из Бањалуке приказаће радове 27 аутора, тачније 118 фотографија. Изложба је рађена на слободну тему, зато што је ово у ствари један годишњи пресјек стваралаштва наших фотографа, наших чланова, дакле, оно што су они у току једне календарске године створили - рекао је предсједник Универзитетског фото-кино клуба Милорад Кашћелан.

Он је казао да велики број чланова и континуиран рад из године у годину доносе интересантну, разноврсну и квалитетну изложбу.

- Изложбу правимо једном годишње и с обзиром на то да је слободна тема, заступљени су разноразни жанрови - пејзаж, портрет, детаљи архитектуре и други, тако да ће заљубљеници у фотографију бити у прилици да уживају у дјелима, да се друже са ауторима и коментаришу изложене радове - казао је Кашћелан.

Жири је имао веома тежак задатак, али се потрудио да различитошћу тема и емоција заувијек заустављених на фотографијама представи на најбољи начин клупску годишњу продукцију.

- Изложба је жирирана и аутори су могли да пошаљу шест фотографија, а жири је одабрао најбоље од свих. Ту је било и колор и монохром технике, све смо објединили јер је ипак изложба на слободну тему. Жири је одабрао оно што ће се наћи на изложби, а најбољи радови, који су се издвојили својим квалитетом, биће прикладно награђени - објаснио је Кашћелан.

Најбоље фотографије и најбољи аутори добиће награде, како је рекао Кашћелан.

- У креативној фотографији свака награда има одређену тежину и за бодовање и за добијање одређених фотографских звања. Иначе, не буду неке велике материјалне вриједности. То су награде које имају тежину за фотографа и за умјетничку фотографију - истакао је Кашћелан.

Поставка ће трајати десет дана.

Универзитетски фото-кино клуб је основан 1977. године. Његове активности су усмјерене на популаризацију  фотографије уопште, са посебним акцентом на креативној - излагачкој фотографији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана