Изложба слика "Испод површине" Биљане Марјановић отворена у Банском двору: Од фотографија до акрила на платну

Миланка Митрић
Изложба слика "Испод површине" Биљане Марјановић отворена у Банском двору: Од фотографија до акрила на платну

БАЊАЛУКА - Серија сачињена од тринаест акрила на платну већих димензија, академске сликарке Биљане Марјановић, чини њену поставку "Испод површине" која је отворена у малом изложбеном салону Банског двора у Бањалуци.

Марјановићева у својим радовима користи фотореализам као главну инспирацију, а рад на дјелима почињала је фотографисањем модела испод површине воде. Након тога их је проучавала и трудила се да их што увјерљивије пренесе на платно. Како је сама ауторка нагласила, процес настанка слика је био авантуристички подухват.

- Од куповине "ГоПро" камере, преко учења управљања истом, подешавања, временских прилика и неприлика, до модела, њиховог расположења и обостраног стрпљења, све је била једна велика авантура. Сав тај подухват трајао је око двије године и служио ми је као изговор за путовања по свијету - рекла је Марјановићева.

Фотографије, које су почетна фаза стварања, настајале су у океанима, морима и базенима.

- Испоставило се да су најбоље фотографије настале у мом родном граду на једном од три базена која Бањалука посједује. Упркос томе и завршеној изложби, моја путовања ће се наставити, као и бављење фотографијом - додаје сликарка.

Историчарка умјетности Маша Чавић раније је нагласила да су радови обухваћени изложбом "Испод површине" на први поглед ведри и необични потрети појединаца, у тренуцима одмора, али да су заправо прави прикази тјескобе као нуспојаве данашњег друштва.

- Тјескоба која је својеврсна нуспојава данашњег начина живота све више наводи појединца да се окрене према ономе што носи у себи и да на тај начин развије одбрамбени механизам помоћу којег ће се лакше носити са проблемима свакодневице. То су мисли и емоције које неријетко буду погрешно препознате чак и од стране онога који их у себи носи, самим тим остајући недефинисане и заробљене испод површине. Све то ствара осјећај гушења, тјескобе која се чини непролазном, што наводи појединца да пронађе пут до површине и удахне ваздух - казала је Чавићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана