Изложба слика "Испод површине" Биљане Марјановић од вечерас у Банском двору

Миланка Митрић
Изложба слика "Испод површине" Биљане Марјановић од вечерас у Банском двору

БАЊАЛУКА - Изложба радова "Испод површине" академске сликарке Биљане Марјановић биће отворена вечерас у малом изложбеном салону Банског двора Културног центра.

Отварање изложбе је у 19 часова, а публика ће имати прилику да погледа серију слика коју чини десет акрила на платну већих димензија. Дјела су настајала у протеклих неколико година, а према наводима историчарке умјетности Маше Чавић, одликују их изразит колоризам, посвећеност детаљима, али и сложен процес настајања. 

- Подстакнута жанром фотореализма, сликарка радни процес почиње фотографисањем модела испод површине воде, затим пажљиво проучава представе с истих, настојећи да их у што увјерљивијем маниру пренесе на платно - навела је Чавићева.

Она додаје и то да њени радови дјелују разиграно и весело, али заправо представљају један вид човјекове тјескобе. 

- Иако на први поглед слике дјелују ведро и разиграно, да представљају помало необичне портрете појединаца у тренуцима одмора или доколице, оне заправо представљају један вид интроспекције - тјескоба која је својеврсна нуспојава данашњег начина живота све више наводи појединца да се окрене ка оном што носи у себи и да на тај начин развије одбрамбени механизам помоћу којег ће се лакше носити са проблемима свакодневице - додаје она. 

Марјановићева је, наиме, направила паралелу између онога што је представљено на платну и свега онога што појединац носи у себи и са собом, а што се исказује на површини. 

- То су мисли и емоције које неријетко буду погрешно препознате чак и од стране онога који их у себи носи, самим тим остајући недефинисане и заробљене испод површине. Све то ствара осјећај гушења, тјескобе која се чини непролазном, што наводи појединца да пронађе пут до површине и удахне ваздух. На путу до површине среће се са страхом, бригама, али највише са надом да ће тјескоба коју осјећа док држи дах нестати са првим удахом на површини - закључује Чавићева.

 

ИЗ БИОГРАФИЈЕ

Сликарка Биљана Марјановић завршила је студије на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, на смјеру графике. Ово јој је трећа самостална изложба, а учествовала је на неколико колективних изложби. 

Бави се различитим врстама умјетности, почевши од дигиталног дизајна до примијењене умјетности. Од 2016. године запослена је у Музеју савремене умјетности Републике Српске као координатор Галерије "Плус".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана