Изложба “Савремена уметност Чачка” доступна у МСУРС: Јединствени изрази у складној цјелини

И. Б.
Изложба “Савремена уметност Чачка” доступна у МСУРС: Јединствени изрази у складној цјелини

БАЊАЛУКА - Изложба “Савремена уметност Чачка”, која обухвата радове 16 умјетника различитих генерација, јединствених сензибилитета и афинитета из Чачка биће доступна посјетиоцима у Музеју савремене умјетности Републике Српске до 23. децембра.

Изложба је резултат сарадње Уметничке галерије “Надежда Петровић” и МСУРС која је успостављена кроз пројекат “Територија културе: “Како скренути са пута и наћи се на правом мјесту?” на којем је поред ове двије институције партнер и Народни музеј Црне Горе на Цетињу. Сарадња ових институција се наставља и кроз пројекат 30. Меморијала “Надежде Петровић”- Мастерцласс Територија културе који ће бити одржан у све три институције, те путем Зоом видео конференције 27, 28. и 29. октобра.

Из МСУРС су саопштили да је  поставка “Савремена уметност Чачка” била осмишљена за простор Државног музеја у Краснодару у Русији, чије отварање је било заказано за април.

- Усљед пандемије вируса корона, она је отказана, па је одлучено да се приреди у Чачку, а затим у Бањалуци, настављајући тако свој живот, и остварујући првобитну намјеру институционалног умрежавања и повезивања градова - објаснили су из МСУРС.

Додали су да ова изложба представља пресјек савремене умјетничке сцене Чачка, а међу ауторима чији радови су изложени су Божидар Плазинић Небојша Бежанић, Драган Јовановић, Катарина Алемпијевић, Теодора Војиновић, Ана Дамњановић, Софија Ружић, Слободан Пајић и други.

- С обзиром на то да нису дефинисани тематски и проблемски оквири, селекција умјетника се кретала у неколико праваца, а осим географске одреднице, њихов избор је био одређен и значајем који имају у токовима српске умјетничке праксе. Избором су обухваћени аутори млађе, средње и најстарије генерације - истакли су из МСУРС.

Структура поставке “Савремена уметност Чачка” обухвата око 50 радова који су тематски, идејно и медијски врло различити, али који у свом крајњем исходу функционишу као складна цјелина, не нарушавајући аутономију умјетничког дела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана