Изложба “Ружа у мећави” стигла у Требиње

Срна
Изложба “Ружа у мећави” стигла у Требиње

ТРЕБИЊЕ - Изложба фотографија “Ружа у мећави” аутора Зорана Пејашиновића која говори о животу и дјелу једног од најистакнутијих српских писаца Петру Кочићу отворена је вечерас у галерији Културног центра у Требињу.

Аутор изложбе Зоран Пејашиновић каже да ова изложба свједочи о знаменитом писцу и народном трибуну Петру Кочићу, о животу, његовој супрузи Милки, њиховој дјеци и унучадима.

“Ово је једна прича коју дарујемо вама, о човјеку о коме је ваш Јован Дучић лијепо говорио. И Дучић и Кочић су наши, а мени је тако драго што Кочић походи Дучићево Требиње”, додао је Пејашиновић.

Он је захвалио свима који су помогли да ова изложба настане, а то су Универзитетска билиотека Републике Српске, Архив Српске и републичко ресорно министарство, али и онима који су помогли да ова изложба дође у Требиње, предузећу “Електропривреда Републике Српске”, Културни центар Требиње и градоначелнику Мирку Ћурићу.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић каже да је веома значајно то што је ова изложба стигла и пред требињску публику поготово у току трајања кампање “Читајмо заједно” коју је покренуло Министарство просвјете и културе Републике Српске.

“Циљ ове наше кампање и јесте да промовишемо великане попут Кочића, Дучића, Ћопића, Андрића. Наша обавеза је да српским великанима дамо мјесто које заслужују”, каже Ђаковићева.

Она је истакла да не постоји скоро ништа што није речено или записано о животу и дјелу писца Петра Кочића те да се из његових дјела може доста тога научити.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је, отварајући изложбу, да је част и задовољсто што је ова изложба стигла до Требиња.

“Ова изложба за нас носи симболику, спој цвјетне Херцеговине и сњежне Крајине, спој два штита, два савременика, два златна слова српске књижевности и у прози и у пјесми, а то су Дучић и Кочић”, додао је Ћурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана