Изложба “Рекламирање и оглашавање у старој штампи” од данас у НУБ РС

Илијана Божић
Изложба “Рекламирање и оглашавање у старој штампи” од данас у НУБ РС

БАЊАЛУКА - Изложба “Рекламирање и оглашавање у старој штампи - Не кошта ништа прочитати ову објаву” биће отворена данас, у 13 часова, у изложбеном салону Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Аутор изложбе је Берислав Благојевић, а поред тога данас ће бити пуштен у рад лифт, који је рађен у оквиру пројекта “Култура без баријера”.

Из Народне и универзитетске библиотеке РС су истакли да се штампа у нашим крајевима појавила релативно касно, као посљедица сплета историјских околности.

- Ипак, чак и у првим часописима и новинама с краја 19. и почетком 20. вијека људи су имали потребу да нешто огласе, обнародују, рекламирају. Изложба “Рекламирање и оглашавање у старој штампи - Не кошта ништа прочитати ову објаву” рефлектује дух времена и наше мјесто у тој минулој епохи - саопштили су из НУБ РС.

Објаснили су да најстарији огласи представљају најпростије облике рекламе, како у графичком, тако и у садржајном смислу.

- Временом је елементарну понуду и потражњу замијенила нова, сложенија роба, попут радија или аутомобила па су и саме рекламе постале иновативније и технички допадљивије. Кроз ову изложбу уочљиво је наше настојање да будемо у тренду, да будемо дио свијета, што је и данас случај. Видјети да смо, на примјер, прије једног вијека у Бањалуци имали на располагању савремене салоне љепоте или да су прије 90 година водећи градски хотели посједовали сав луксуз онога доба, укључујући и телефоне у собама, свакако може да нам импонује јер то показује да смо упркос околностима успјели да ухватимо корак са европским трендовима - испричали из НУБ РС.

Нагласили су да је ова изложба и подсјетник на неке значајне личности Бањалуке, Крајине и шире.

- Поставком се присјећамо и породица Милановић, Милошевић, Билбија и других које су својим активностима обликовале живот онога времена, а чије трагове у урбаном пејзажу и традицији осјећамо и данас - рекли су из НУБ РС.

Додали су да изложба “Рекламирање и оглашавање у старој штампи” показује да смо знали бити духовити, довитљиви, али и самосвјесни и истрајни у понуди наших производа и услуга. То је нешто што морамо да уважимо и данас, у новом свијету и у епохи у којој постојимо и опстајемо.

Промоција књиге о Тесли

Двојезична аутобиографија “Никола Тесла: Моји изуми” читаоцима ће бити представљена данас, у 12 часова, у сали за промоције НУБ РС. О књизи ће говорити Мирослав Михаљишин, Ранко Прерадовић, а модератор ће бити Миладин Берић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана