Рани радови Слободана Драгаша изложени у Народној и универзитетској библиотеци РС: Цртежи пуни енергије извајаног Ероса

Миланка Митрић
Рани радови Слободана Драгаша изложени у Народној и универзитетској библиотеци РС: Цртежи пуни енергије извајаног Ероса

БАЊАЛУКА - Поводом петнаесте годишњице од одласка Слободана Драгаша, првог бањалучког вајара, сликара човјека који се бавио графичким дизајном и педагошким радом и својим стварањем оставио немјерљив траг у умјетности ових простора, у Народној и у универзитетској библиотеци приређена је изложба њему у част.

Ову изложбу приредили су Вања Шмуља и Ренато Ракић, а дјела су изложена у централном холу библиотеке.

- Овај пут публика ће имати прилику да види и неке од радова из најранијег стваралачког опуса овог умјетника. Било да је у питању оловка, графика или туш, сви Драгашеви цртежи носе препознатљиву линију и енергију извајаног Ероса, као силе која на окупу држи и везује читав универзум. Да чулност, кроз хармонију мушког и женског принципа, за Драгаша представља заправо иницијацију у бесмртност, свједоче и његови љубавници, који се, добивши крила, претварају у анђеле - наводе из НУБРС о овој изложби, која ће посјетиоцима бити доступна до 31. маја.

Дио поставке је и камена скулптура Давида Штрпца. У питању је експонат, који се и тематски и врстом издваја од остатка изложбе, а заузео је мјесто испред Собе сјећања на Петра Кочића.

- Изложба поводом 15 година од смрти пријатеља је уклањање амнезије којој је ово друштво склоно. Насљедник сам атељеа и школе и моја је дужност, као пријатеља и човјека, да излажем његова дјела. Овај пут Вања Шмуља из НУБРС дала је приједлог за изложбу у библиотеци. Сарадња са том институцијом је увијек била на професионалном нивоу и ја им овом приликом захваљујем. Радови који су изложени обухватају и саме почетке, цртеже који се баве формом и многи су предлошке за скулптуре. Изложена је и биста Давида Штрпца, једини модел, јер је одљевак у бронзи давно украден. Док сам ја у Бањалуци, школа и име Драгаша ће живјети - казао је за “Глас Српске” сликар Ренато Ракић.

Према ријечима Вање Шмуље, Слободан Драгаш је Народној и универзитетској библиотеци РС оставио легат, а они као легатари обиљежавају све значајне јубилеје посвећене овом умјетнику, а ова изложба само је један мали дио тога.

- У питању су цртежи, који су настали у ранијим периодима. Неки нису излагани до сада, које је Ренато нашао, а међу њима су нека дјела настала током средње школе и факултета. Има занимљивих радова, који нису типични за њега. Радови су мало је шаренији, имају више боје. Ту су цртежи рађени оловком, тушем, тушем у боји и неколико радова који су рађени темпером - рекла је Шмуља за “Глас Српске”.

Слободан Драгаш је био први бањалучки академски вајар. Школу примијењених умјетности, Одсјек камен, завршио је у Сплиту 1978. године, а Академију ликовних умјетности, Одсјек вајарство, у Сарајеву 1984. године. Легате је оставио Музеју савремене умјетности РС, Бањалучкој епархији и Народној и универзитетској библиотеци РС и на тај начин свом граду даровао све оно на чему је цијелог живота радио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана