Изложба радова из кампање "Читајмо заједно" отворена у Бањалуци

Срна
Foto: Н. Мићевић

БАЊАЛУКА - Изложба плаката насталих у оквиру кампање "Читајмо заједно", чији је овогодишњи циљ промоција ћирилице, отворена је синоћ у Галерији "Плус" у Бањалуци.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да је традиционална кампања ресорног министарства привукла велику пажњу јавности и имала изузетан одјек и успјех.

Она је указала на значај да се овакви и слични награђени радови студената графичког дизајна излажу у галеријама и у јавном простору широм Српске.

- Овдје је ријеч о 12 интересантних и креативних радова којима су студенти илустровали азбучно писмо, односно ћирилична слова", рекла је она.

Она је подсјетила да Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма обавезује надлежне да се на том плану баве промоцијом, афирмацијом, употребом и преношењем са генерације на генерацију онога што чини овдашњи национални идентитет.

- То је свакако језик и писмо српског народа - рекла је Ђаковићева.

Изложба је отворена у Галерији "Плус" у изложбено-продајном салону Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Директор Музеја Сарита Вујковић рекла је да је изложба вид продужетка веома запажене кампање "Читајмо заједно", која промовише ћирилично писмо, његову употребу, примјену и заштиту.

Декан Академије умјетности у Бањалуци Драгана Пурковић Мацан рекла је да је племенито радити на очувању српског писма и идентитета српског народа.

- Зато смо радо прихватили да наши студенти и њихови професори раде на овим графичким рјешењима који су изузетни и спој су традиције и савременог - рекла је Мацанова.

На изложби су представљени студената са Академије умјетности у Бањалуци који су радили под менторством Јелене Грубор и Стефана Мијића - Анђела Савић, Андреа Алексић, Катарина Ђаковић, Миња Кнежевић, Зорана Урумовић, Марко Шкрбић и Марко Томић.

- Веома је важно да наше писмо промовишемо да би опстало - рекао је Марко Томић, студент четврте године графичког дизајна на бањалучкој Академији умјетности.

Поставку чине и радови студената са Академије ликовних умјетности у Требињу, који су радили под менторством Игора Дутине и Милице Самарџић - Исидора Аћимовић, Саша Пешикан и Теодора Бауковић.

Изложба ће бити отворена до 30. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана