Изложба “Повратак у свијет илузије” од сутра у Музеју Републике Српске: Магично и поучно путовање за сва чула

Миланка Митрић
Изложба “Повратак у свијет илузије” од сутра у Музеју Републике Српске: Магично и поучно путовање за сва чула

БАЊАЛУКА - На радост љубитеља умјетности, поштовалаца културе и свих оних којима су посјете музејима значајне, забавне и едукативне, музеји у Републици Српској недавно су отворили своја врата.

У нешто другачијем облику музејски радници вриједно и марљиво су припремали нови садржај за посјетиоце, који ће, уз мјере превенције, поново уживати у чарима које музеји нуде. Један од таквих садржаја, уз сталне поставке, нуди и Музеј Републике Српске, чија изложба “Повратак у свијет илузије” ће од сутра бити доступна посјетиоцима, а званичног отварања неће бити због тренутне епидемиолошке ситуације у Републици Српској.

- Рад на поставци почели смо почетком године, док је сама реализација почела од марта, када смо колико-толико успјели да завршимо припрему самог простора. Слиједио је рад од куће, који је обухватао сталну комуникацију, како међу нама ауторима и сарадницима тако и са извођачима. Иако је првобитни план био отварање поставке поводом Дана града у склопу манифестације “Прољеће у Бањалуци”, све је пролонгирано до стварања услова, како за рад тако и за отварање за јавност. Од првог дана рада у музеју, у веома кратком року успјели смо да реализујемо све планирано, управо због сталне комуникације и претходне припреме. Већ од сутра очекујемо и прве посјетиоце за наведену поставку, али и остале поставке у Музеју РС - казала је кустос у Музеја Републике Српске Ивана Панџић за “Глас Српске”, објаснивши припремање ове изложбе.

Она је нагласила да је поставка осмишљена на такав начин да промовише учење кроз откривање, учествовање и контакт и уз коришћење савремених апликација и фотографисање.

- Ријеч је о новој поставци фасцинантног свијета науке и илузијâ, која ће пољуљати повјерење посјетилаца у сопствена чула и научене доживљаје и перцепцију свијета око нас - додала је она.

“Повратак у свијет илузије” је изложба која је тематски, уз промијењен садржај, повезана са успјешном изложбом “Откључај свијет илузија и науке”, која је раније реализована у Музеју РС. Обухвата и неке експонате из раније изложбе, али у другачијем руху.

- Приликом израде концепта изложбе имали смо став да желимо да се посјетиоци Музеја током обиласка забаве, али и да нешто науче кроз забаву. Избор експоната је извршен тако да смо знали шта “морамо” имати да бисмо добили жељени ефекат и постигли резултат. Главни проблем је био гдје их смјестити и на који начин, а да се при томе не ремети превише простор музеја и других поставки. Проблем је представљала и овај пут површинска ограниченост у том истом простору, јер је ријеч о једном од два простора музеја који се користе за привремене поставке - рекла је за “Глас Српске” виши кустос Музеја РС Сања Пупац.

Она је објаснила да уз осврт на претходно реализовану поменуту изложбу, њен успјех, није било потреба за мијењањем сарадника те да је и у реализацији “Повратка у свијет илузије” учествовао тим људи.

- Са колегиницом Драганом Пурковић Мацан, као спољним сарадником, сарађујемо већ неколико година и одлично се разумијемо када је ријеч о идејама и самој реализацији, што је и овај пут увелико олакшало вишемјесечни рад. Поред Николе Загорца из Музеја РС, који је са нас три био на челу тима, сарадници су били Универзитет у Бањалуци и то Електротехнички факултет и Академија умјетности, умјетници Борис Драгичевић, Александар Саша Шкорић и Биљана Пепић те вајар Боривоје Жужа. Свакако је битно навести подршку руководства Музеја РС на челу са директором Миладином Савићем - навела је она.

Посјетиоци ће поставку моћи да погледају сваким даном од осам до 20 часова.

Изазовна времена

Рад у изазовном времену пандемије био је ограничен и нимало једноставан, али према ријечима Панџићеве, каква год времена била, важност умјетности и културе мора да буде сачувана.

- Каква год да су времена, никако не треба да се одричемо културе и умјетности. Данас, с обзиром на то да су због новонастале ситуације обустављена сва већа окупљања и дешавања, сматрамо да ће наведена поставка у Музеју РС скренути пажњу да су музеји простори забаве и учења, да су доступни својим посјетиоцима те да обиласком поставки у ствари штитимо наше насљеђе од заборава и дајемо му на још већем значају. И само тако умјетност и култура имају будућност - казала је она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана