Изложба посвећена Светом Сави у Музеју РС: Важно сачувати лик највећег српског светитеља

Илијана Божић
Изложба посвећена Светом Сави у Музеју РС: Важно сачувати лик највећег српског светитеља

Бањалука - Поводом обиљежавања 800 година од успостављања самосталности Српске православне цркве у Музеју Републике Српске отворена је изложба “Свети Сава Српски”, аутора др Андреја Вујновића.

Ријеч је о гостујућој изложби Историјског музеја Србије, у организацији Републичког секретаријата за вјере Министарства просвјете и културе РС.

Изложба показује амбијенте у којима је Свети Сава живио и стварао, поједине списе као и мали број личних предмета. Плод вишегодишњег истраживачког рада аутора настоји да кроз архивску грађу што потпуније приближи јавности његов свјетовни и духовни пут, те да истакне важност очувања лика овог свјетовног и духовног вође.

Музејски савјетник Историјског музеја Србије и аутор изложбе Андреј Вујновић казао је да је намјера изложбе предочавање историјске личности и духовне димензије дјелатности Светог Саве као и рецепција његовог лика кроз дужи период.

 - Зауставили смо се са 17 стољећем, јер се ширина његове дјелатности није могла обухватити на начин на који смо то замислили. Оно што је сачувано послије осам стољећа су аутентични музејски предмети који улазе у имовину покретних културних добара која су нам недоступна јер се налазе у Италији. Ми смо назначили предмете са којима је Свети Сава имао контакт - истакао је Вујновић, те нагласио да је велики значај личности  српског светитеља за државу и Српску православну цркву, али и цјелокупну српску историју и културу.

- Ђаци у школи уче о дјелу и лику српског светитеља, али то није довољно. О њему треба много изучавати, јер несагледив је његов значај. Управо у томе се огледа величина просвјетитељства и духовности Срба. С тим у вези Министарство просвјете и културе РС потписало је меморандум са Министарством културе информисања Србије о српском културном простору - рекла је министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић, која је свечано отворила изложбу.

Она је додала да је Републички секретаријат за вјере преузео велики пројекат који подразумијева да се за три године дјеловања грађанима и гостима приближи чиме Република Српска располаже као и на који начин треба промовисати  културне и духовне вриједности.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић најзаслужнији је што је ова изложба отворена и доступна грађанима.

- Ово је доказ колико велике институције могу да ураде на повезивању нашег народа. Надамо се да ћемо довести ученике да погледају ову изложбу јер она улази у суштинску срж српског народа. Захваљујући њој могу да схвате шта је Свети Сава утемељио у нашој држави - казао је Давидовић и нагласио  да је важно чувати духовне и културне вриједности како бисмо их у догледно вријеме представили Европи.

Значај и вриједности

 

- Наша намјера је да покушамо назначити оно што је Свети Сава заиста био и све оно што је у области књижевности, умјетности и права оставио српском народу. Врло је важно напоменути да је формирао принципе српске државе. Оставио је Србима широк пут ка небеским вриједностима и поруку да кад раде у координатама свог земаљског живота добро гледају, процјењују и изаберу оно што је најбоље - рекао Вујновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана