Изложба о Толстоју и Достојевском у Народној библиотеци “Филип Вишњић”: О књижевним везама Срба и Руса

Љ. А.
Изложба о Толстоју и Достојевском у Народној библиотеци “Филип Вишњић”: О књижевним везама Срба и Руса

БИЈЕЉИНА - Изложба “Толстој и Достојевски у српској култури” отворена је до 2. децембра у Народној библиотеци “Филип Вишњић” у Бијељини.

Поводом 200 година од рођења Фјодора Михаиловича Достојевског Библиотека града Београда припремила је изложбу која је обишла бројне градове у Србији, региону и Републици Српској. Поставку је припремила Наташа Булатовић, библиотекар Библиотеке града Београда.

- Жељели смо да прикажемо блиске везе које су Срби остваривали са Русијом. Срби су будно пратили оно што су објављивала ова два књижевника, али и то како је критика реаговала на њих у Русији. Годину или две после тога преводили су њихова дела, објављивали чланке и приказе о њима - казала је Булатовићева.

Изложба у бијељинској Библиотеци посједује 30 плаката у дигиталној штампи, 15 је посвећено Достојевском, а 15 Толстоју. Циљ је да се истражи преводилачка и књижевна дјелатност, као и утицаји које су оба писца остварила на српске књижевнике.

Директорица Библиотеке града Београда Јасмина Нинков истакла је да је ова поставка обишла велики број градова у Србији, али и у региону.

- Драго ми је да у Бијељини, у сарадњи са градском Библиотеком “Филип Вишњић”, отварамо изложбу, тако да ће и становници овог града моћи да се упознају са животом Достојевског - рекла је Нинков и додала да је ова поставка повод за јачање односа бијељинске и београдске библиотеке које ће ускоро потписати и споразум о сарадњи.

Како је истакла, у плану је и потписивање споразума са библиотеком из Бијељине како би још више и снажније сарађивали.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана