Изложба “На свиленим таласима” отвара нову сезону културних дешавања

Срна
Изложба “На свиленим таласима” отвара нову сезону културних дешавања

БАЊАЛУКА - Изложбом “На свиленим таласима” умјетника Хелене Мијатовић Културни центар Бански двор у петак, 10. јула, поново ће отварити врата концертних и изложбених простора, након тромјесечне паузе проузроковане епидемијом новог вируса корона.

Имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију и ограничен број особа које се могу окупити на једном мјесту, Бански двор – културни центар покреће љетњу сезону културних дешавања симболичног назива “50 по 50”, саопштено је из ове установе културе.

“Број мјеста у публици за сваки програмски садржај биће ограничен на 50 посјетилаца да бисмо задовољили све прописане епидемиолошке мјере и препоруке струке, а поштовање физичке дистанце, обавезно ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу постају неизоставан дио новог кућног реда наше установе”, наводи се у саопштењу.

Директор Банског двора Младен Матовић рекао је да велики број мејлова и порука које су стигле путем друштвених мрежа у протеклом периоду указују на то да су људи итекако жељни духовног и нематеријалног сегмента живота – квалитетног концерта, представе, изложбе, књижевне промоције.

“Потпуно смо свјесни да цјелокупна ситуација са вирусом корона и даље није нимало безазлена нити једноставна, али кроз покретање љетне сезоне '50 по 50' желимо послати поруку да упркос свему живот не смије стати и да уз одговорно понашање и самодисциплину можемо и морамо почети да се навикавамо живјети са вирусом и да у том свему пронађемо начин како да задовољимо своје културне потребе”, рекао је Матовић.

Програм Банског двора за мјесец јули одликује жанровска разноликост, те је планирано да у петак у Малом изложбеном салону Банског двора буде отворена изложба “На свиленим таласима” умјетника Хелене Мијатовић.

У понедјељак, 13. јула, истакнути београдски пијаниста и клавирски виртуоз Небојша Максимовић одржаће цјеловечерњи концерт са почетком у 21.00 час, а на репертоару ће се наћи дјела Шопена, Шуберта и Рахмањинова.

Од 15. до 20. јула у Банском двору одржаће се Трећи фестивал књижевности “Императив” у сарадњи са Удружењем са промоцију и популаризацију књижевности “Императив”, након којег су у програму Банског двора планиране још двије изложбе “Умјетник као митлог” академског сликара Милоша Вујића, која ће од 20. јула бити отворена у Каменој кући тврђаве Кастел, те “Мир у универзуму – мир на планети свијета” аутора Бранка Бабића која ће од 23. јула бити отворена у Малом изложбеном салону Банског двора.

Бански двор, као и до сада, задржаће праксу представљања изузетних бањалучких музичких умјетника, те ће концерт Соње Чуле /флаута/ и Јоване Бранковић /клавир/ бити одржан 22. јула, док ће завршница програма за овај мјесец припасти концерту камерног дуа “Џентлмен” којег чине Борис Дукић /кларинет, саксофон/ и Златан Мирић /клавир/.

Бесплатне позивнице за све програмске садржаје, као и до сада, моћи ће се преузети на билетарници Банског двора од 10.00 до 18.00 часова сваким даном, осим недјељом.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана