Изложба Миодрага Манојловића “Незнатно” испитује процес трајања

Миланка Митрић
Изложба Миодрага Манојловића “Незнатно” испитује процес трајања

Требиње - Поставком радова у простору жели се обухватити идеја о трајању као о непрекинутом процесу у којем су незнатне промјене такве би требало да им прилазимо споро и тихо. Тако можда можемо видјети како се планина помјера и како се баш са оног брда види цијели свијет.

Наведено је ово у најави изложбе “Незнатно” умјетника Миодрага Манојловића, која ће у суботу у 20 часова бити отворена у Културном центру у Требињу. Поставка обухвата цртеже, објекте и анимације, стваране у различитим временским периодима, који покушавају сачувати јединство унутар изложбе - нит која је провучена кроз све радове, независно од времена и начина настанка.

Кустоси изложбе су историчар умјетности Елио Кривдић и умјетник из Требиња Игор Бошњак.

- Цртежи на засебним папирима и у блоковима за цртање настајали су на дневном нивоу, спонтано или пак веома промишљено и резултат су потребе за цртањем. Некада са јасном асоцијацијом, некада не, и баш су онакви каквим их свако од нас понаособ доживљава - објашњено је у најави.

Што се објеката тиче, представљени су тродимензионалним објектима, чија је позиција ненаметљива и тиха.

- Иако са елементима скулптуралности, ти објекти и даље задржавају цртеж као свој основни медиј. У својој појавности немају јасну идеју о којој проговарају; више су скуп тачака које заједно или појединачно могу да произведу одређено креативно треперење - додаје се у најави поставке коју једним дијелом чине и анимације.

Како је назначено, анимације сажимају искуство у кратке визуелне форме у којима вријеме и процес трајања показују промјену свега што јесте.

- Анимације јесу наративне до мјере у којима тренутак промјене из једног стања у друго не постане зачудан. Настале су комбиновањем директног анимирања цртежа на папиру и цртежа који су настајали засебно, па се тако могу и сагледавати. Звук у анимацијама доприноси зачудности згуснутих тренутака - додаје се у објашњењу Манојловићеве поставке.

Изложбу организује Удружење грађана “Рез” из Бањалуке у сарадњи са Културним центром Требиње, под покровитељством Министарства просвјете и културе РС и Универзитета за пословне студије Бањалука. Изложба ће посјетиоцима бити доступна до 28. септембра.

О умјетнику

Миодраг Манојловић завршио је сликарство на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци. Магистрирао је сценски дизајн на Интердисциплинарним студијама Универзитета уметности у Београду. Ради на пољу цртежа и анимације.

Истражује вишејезичне облике комуникације. Сликом и звуком трага за коријенима креације и емоције, одржавајући посматрачеву имагинацију у неизвјесности.

У звању ванредног професора ради на Универзитету за пословне студије Бањалука, на Факултету за информационе технологије и дизајн.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана