Изложба „Колекција као огледало” отворена у Музеју савремене умјетности Републике Српске

Миланка Митрић
Foto: Немања Мићевић

Бањалука - “Колекција као огледало. Модернизам у дјелима из Галерије Матице српске”, назив је изложбе којом је представљен један дио српске ликове умјетности с краја 19. и средине 20. вијека, а која је отворена вечерас у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Поставка је реализована заједно са Галеријом Матице српске из Новог Сада, која ове године обиљежава 175 година постојања, а обухвата 86 умјетничких дјела, и то 75 слика, седам скулптура и четири графике.

Директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић на отварању је казала да јој је драго што ће публика у Бањалуци  имати прилику да погледа ову изложбу у годину јубилеја једне изузетне институције као што је Матица српска.

На изложби су представљена дјелљ неки од најважнијих умјетника у историји српског сликарства, као што су Паја Јовановић, Надежда Петровић, Стеван Алексић, Урош Предић, Милан Коњовић, Петар Лубарда и Сава Шумановић, али и неких умјетника који су широј јавности мање познати.

- Изложена су дјела мање познатих сликара који су својом дјелатношћу оставили траг у историји српске умјетности, али и колекцији Галерије Матице српске. Част нам је да поново имамо прилику да сарађујемо са колегама из Галерије Матице српске са којима већ преко деценију размјењујемо искуства и умјетничке праксе – казала је Вујковићева.

Поставку и каталог који је прати реализовала је Татјана Палковљевић Бугарски, у саради са Јеленом Огњановић и Александром Человски, али и са и тимом конзерватора Галерије Матице српске Данилом Вуксановићем, Дарком Деспотовићем, Луком Кулићем и Маријетом Сидовски и тимом Галерије САНУ.

Ауторка изложбе и управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски истакла је да је изложба раније представљена у Љубљани и Београду.

Она је нагласила да је важно што постоји могућност да баштина и љепота умјетности буду подијељене са љубитељима сликарства широм регије, јер је то један од начина чувања насљеђа.

- Ова изложба је настала с идејом да покажемо како се у колекцији огледа историја једне установе, како је свака установа прича за себе и како слике које чува говоре о томе које су њене специфичности о особености. Ми смо кроз ову изложбу истовремено приказали развој српске ликовне уметности и епохе модернизма, а исто тако смо приказали и која је улога Матице српске и њене галерије у развоју српске културе. То је једнако важно као и сама уметност – навела је она.

Према њеним ријечима, ова поставка саткана од врхунских појединаца и великих имена, у којој је свака слика једна мала изложба за себе.

- Публика ће сасвим сигурно уживати јер ће пред неком од ових слика открити неку нову љепоту, новог уметника или нову тему. Због тога смо поносни што се дио нашег јубилеја одвија управо у Бањалуци, што говори о добрим односима Новог  Сада и Бањалуке, Републике Српске и Републике Србије – закључила је она.

Помоћница министра за културно насљеђе и дигитализацију Републике Србије Данијела Ванушић рекла је да су дјела обухваћена овом колекцијом огледало српског модернизма, друштвених прилика, умјетника који су их стварали и установа које су их чувале, али и сарадње Музеја савремене умјетности Републике Српске, Матице српске, као и Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства културе и информисања Републике Србије.

- Пажљивим избором радова, ауторка је приказала све најзначајније друштвене и политичке токове, уметнике и уметничке правце у развоју модернизма, као и посебно место које Галерија Матице српске има у националној култури – сматра Ванушићева.

Изложбу је званично отворила министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, која се оврнула на успјешну сарадњу Музеја савремене умјетности Републике Српске и Матице српске.

 - Ова изложба показује колико је важан био развој и успон Галерије Матице српске која баштини ова значајна ликовна дјела и коју имамо прилику и ми да видимо – навела је она.

Координатори изложбе у Музеју савремене умјетности Републике Српске су виша кустоскиња Лана Павловић и виши кустос Младен Бањац, а изложба ће бити отворена до 20. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана