Изложба “Кино око” умјетнице Јелене Јелаче отворена у Требињу: Југословенски филм у сликама

Г.С.
Изложба “Кино око” умјетнице Јелене Јелаче отворена у Требињу: Југословенски филм у сликама

ТРЕБИЊЕ - Изложба слика “Кино око” Јелене Јелаче отворена је у галерији Центра за културу Требиње у оквиру пратећег програма десетог Фестивала медитеранског и европског филма.

Пред требињском публиком нашле су се слике инспирисане култним остварењима југословенске кинематографије која представљају значајну одредницу у формирању индивидуалног и колективног идентитета на овим просторима.

Радови истакнуте ликовне умјетнице Јелене Јелаче указују на могући начин промишљања једне епохе и перспективе у тумачењу једног времена. Ова изложба управо тој прошлости даје ријетку могућност да буде стављена у врло прецизан контекст кинематографије једне земље која више не постоји, преноси портал “Требиње лајв”.

Јелача је навела да су слике публици први пут представљене 2019. године у Југословенској кинотеци, гдје су током трајања изложбе као пратећи програм организоване пројекције ремек-дјела домаће кинематографије која су је инспирисала.

- Серија је кренула од тога кад сам случајно на интернету пронашла слику где Рахела Ферари купа Ташка Начића. Та сцена у свој својој гротескности изгледа тако узвишено, готово барокно да сам имала потребу да је насликам, да је поседујем. Тражила сам иконични моменат у тим филмовима који су значајно утицали на моје одрастање, на мој развитак као особе - наводи умјетница.

Поставка је доступна у наредних неколико дана, током трајања десетог Фестивала медитеранског и европског филма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана