Изложба “Интер/Акција” од сутра у бањалучкој “Галерији плус”: Поглед на различите облике садашњости

Миланка Митрић
Изложба “Интер/Акција” од сутра у бањалучкој “Галерији плус”: Поглед на различите облике садашњости

БАЊАЛУКА - “Интер/Акција” је назив нове изложбе која ће од сутра бити доступна посјетиоцима у бањалучкој “Галерији плус”, а које је плод сарадње различитих установа и умјетника.

Ову изложбу, која ће бити отворена сутра у 19 часова, организује Музеј савремене умјетности Републике Српске у сарадњи са Академијом ликовних умјетности Универзитета у Бањалуци, Факултетом ликовних уметности и Одељењем за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду.

- Дијалошка форма пројекта се ове године усложњава и остварује као конверзација којој се придружују колегинице и колеге са Академије умјетности у Бањалуци уз подршку Музеја савремене умјетности РС. У оквиру изложбе биће одржана и кустоска радионица која за циљ има да учесницима донесе нова знања и искуства кроз развој заједничког ангажовања младих професионалаца у свијету савремене умјетности који, примјењујући стечена знања, чине прве јавне искораке у артикулацији мишљења, ставова и погледа на умјетност у излагачком формату - наводе из Музеја савремене умјетности РС.

Умјетници, чији радови ће бити изложени, у свом раду су користили различите технике и медије, а својим дјелима изразили су своје виђење различитих облика садашњости, њених феномена и тенденција.

- Изложба “Интер/Акција” окупља умјетничке позиције студената завршних година Факултета ликовних уметности из Београда и Академије умјетности из Бањалуке, које се крећу од субјективних, интимних погледа на сложена стања савремености до разматрања њених широко схваћених друштвених оквира - додају из Музеја савремене умјетности РС о овој поставки, која ће бити отворена до 5. септембра.

Координатор пројекта је виши кустос МСУРС Младен Бањац, а кустоскиње пројекта - студенткиње историје умјетности Филозофског факултета Београд Јована Трифуљеско и Анђела Дукић.

Учесници студенти ФЛУ из Београда су Милица Абрамовић Сибиновић, Кристина Цветуљски, Филип Ђукић, Дарко Качамаковић и Константинос Пателис Милићевић, а са АУБЛ Јелена Ракић, Глорија Тубак и Александар Бајуновић.

Менторке пројекта су доц. др Биљана Ђурђевић (Факултет ликовних уметности Београд), проф. др Оливера Парлић (Факултет ликовних уметности Београд), др Ана Ереш (Филозофски факултет Београд) и проф. др Борјана Мрђа (АУБЛ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана