Изложба Драгослава Малинића у Галерији “Плус”: “Ништа страшно мама” спаја инсталације и илустрације

Миланка Митрић
Изложба Драгослава Малинића у Галерији “Плус”: “Ништа страшно мама” спаја инсталације и илустрације

Бањалука - Изложба “Ништа страшно мама” је подијељена у двије цјелине и настоји да прикаже широк спектар умјетничког изражавања у коме се аутор креће. Његово поље интересовања, у продукцијском смислу, креће се од дигиталне илустрације до интермедијалних умјетности.

Ово је наведено из Музеја савремене умјетности Републике Српске о изложби Драгослава Малинића “Ништа страшно мама”, која ће бити отворена у петак у Галерији “Плус” у 20 часова.

- Прву цјелину чине илустрације, израђене у класичној техници угља на папиру до дигиталних илустрација. Слагање кубистичких форми које употребом интензивног колорита формирају женске облике на дигиталним илустрацијама показују да је ријеч о аутору који подједнако влада композицијом, формом и концептом, користећи савремену технологију да би продуковао финални резултат - додали су из Музеја савремене умјетности РС.

Малинић је добитник прошлогодишње награде Музеја савремене умјетности РС, на Изложби завршне године Ликовног одсјека Академије умјетности Универзитета у Бањалуци. Музеј савремене умјетности РС ову награду додјељује већ дванаест година.

Освојеним признањем, умјетник или умјетница добију прилику да организује изложбу у Галерији “Плус”, у термину који се поклапа са завршном изложбом студената Академије умјетности у Бањалуци.

Други дио Малинићеве изложбе чини концептуална инсталација коју представљају радови “Ода мајци” и “Циклус”. Дјела су настајала током студирања на предмету интермедијална умјетност и представљају крајњи продукт Малинићевог експериментисања у домену концептуалне умјетности.

Малинић у својим радовима преиспитује перцепцију стварности, али и како и зашто окружење утиче на умјетника. Активним истраживањем заједнице у контексту живота својим радовима  кроз различите медије настоји да успостави контакт са појединцима и обнови моћ самосвијести и самоодређења стварањем нових социјалних парадигми - наглашено је из Музеја савремене умјетности РС.

Кустос изложбе је предсједник стручног жирија Музеја Младен Бањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана