Изложба „Дестиловано лице” Милована Марковића отворена у Музеју савремене умјетности Републике Српске

М. М.
Изложба „Дестиловано лице” Милована Марковића отворена у Музеју савремене умјетности Републике Српске

Бањалука - Ретроспективна изложба радова Милована Дестила Марковића „Дестиловано лице – Радови – 1980-2020” отворена је вечерас у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Поставком је обухваћено око 40 радова из неколико циклуса, међу којима су: „Баркодиране слике”, „Прототипи”, „Портрети” и „Еухаристија”.

- Хвала за могућност да одрадим овако већу изложбу. Посебно ми је драго што се то десило овдје у Бањалуци. Надам се да ће ових четрдесет година да помогне некима да виде да је умјетност ипак пуно важна за савременог човека -  рекао је Милован Марковић, који кроз своје радове најчешће провлачи бар-код и језик бар-кода, који он у дјела интегрише различитим техникама, те тако на својствен начин приказује своје виђење свијета, те критику друштва и система.

Поставка је попраћена монографијом која је посвећена умјетниковом опусу. Аутори текстова у монографији су  Данијела Пурешевић, Бенедикт Штегмајер, Бојана Пејић, Мирољуб Мима Марјановић и Борис Буден.

- Наш пројекат је подразумијевао реализацију посебне монографије, која такође заокружује умјетников рад од осамдесетих година до данас. Монографија је прије петнаест дана промовисана у Београду, гдје смо имали сјајну промоцију, са десетак говорника. Она је резултат рада умјетника, његовог дизајнера, Немање Мићевића и свих нас заједно и објединила је значајне текстове – казала је директорица Музеја савремене умјетности и изразила захвалност свима који су сарађивали на остварењу ове изложбе, те још једне изложбе која је раније отворена у Београду.

Наиме, прије ове изложбе у Културном центру Београд отворена је изложба „Баркодирана слика”, а обје су настале као плод сарадње Музеја савремене умјетности Републике Српске, Културног центра Београд, те портала SEEcult, чији главни уредник Мирољуб Мима Мајановић је кустос изложбе „Дестиловано лице”.

Изложба у МСУРС за све заинтересоване биће доступна све до 25. фебруара сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана