Изложба цртежа Саве Шумановића у Народном музеју Србије

Tanjug
Foto: Галерија Матице српске

Обиљежавајући Међународни дан музеја, Народни музеј Србије у сриједу, 18. маја у 18 часова за публику отвара нову изложбу под називом „Исходиште слике: цртежи Саве Шумановића из збирке Народног музеја Србије“, ауторке Драгане Љубеновић.

У Збирци цртежа и графика југословенских аутора 20. вијека у Народном музеју чува се седамдесет осам цртежа Саве Шумановића (1896-1942), фонд који по броју радова премашује све друге музејске и приватне колекције цртежа овог значајног умјетника међуратног сликарства.

Умјетност Саве Шумановића увијек подстиче интересовање и потребу за реинтерпретацијом његовог стваралачког поступка.
При одгонетању процеса настанка слике, посебно занимљив је цртеж.

Понеки од ових радова је кроки нацртан гипком, брзо изведеном линијом, док се у бројним примјерима запажају разрађене, анатомски тачне скице женских фигура у различитим ставовима које се препознају уклопљене у композициона рјешења, понекад на вишефигуралним и монументалним остварењима у уљу, преноси Танјуг.

Са друге стране, групу од десет радова различитих тематских оквира чине цртежи који су према степену довршености изведени као слика у „малом“.

У оквирима збирки Народног музеја, само један цртеж образује „пар“ са сликом - то је Скица женског акта у седећем положају, чији су положај и начин кадрирања фигуре у потпуности поновљени на слици Седећи женски акт из 1934. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана