Изложба црногорског умјетника у Требињу: Владимир Јовићевић истрајава у реалистичком сликарству

Глас Српске
Изложба црногорског умјетника у Требињу: Владимир Јовићевић истрајава у реалистичком сликарству

Требиње - У галерији Културног центра у Требињу отворена је изложба слика и цртежа аутора Владимира Јовићевића, умјетника из Црне Горе који живи у Фиренци.

Млади црногорски умјетник требињској публици представио се са тридесетак портрета и пејзажа рађених уљем на платну, односно угљеном и кредом на папиру, у традицији данас помало заборављеног реалистичког ликовног израза.

- Јовићевић нас својим дјелима упознаје са вјештинама које је стицао у Тивту, италијанском Тернију, а посебно на Академији умјетности у Фиренци, гдје се усавршавао у реалистичком сликарству - рекао је на отварању предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак.

Јовићевић је рекао да се интересовање за традиционално сликарство и реалистички приступ портрету развило још на почецима његовог умјетничког развојног пута, у сликарској школи у Тивту.

- Знатижеља ме је и одвела у Фиренцу, на једну од ријетких академија која се још бави тим начином сликарства, а на сликама су људи које срећемо у свакодневном животу и који присуством и својом причом инспиришу - казао је Јовићевић.

Јовићевић је 2013. године, на крају студија, награђен за најбољу слику године.

Млади црногорски сликар излагао је више пута у Фиренци и Црној Гори, а први пут је у Требињу. Изложба ће бити отворена 15 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана