Изложба "25 година Академије умјетности Универзитета у Бањалуци" отворена у МСУРС

M.M.
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Академија умјетности у Бањалуци основана је прије четврт вијека, а у тих четврт вијека изњедрила је и створила бројне умјетнике, професоре и људе који шире и дијеле своје знање и своју умјетност са другима.

Изложба "25 година Академије умјетности Универзитета у Бањалуци" којом је направљен осврт на све оно што је настајало у том периоду, отворена је у синоћ у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Овом поставком обухваћени су радови наставника и сарадника који су радили или раде на студијском програму Ликовне умјетности на Академији умјетности у Бањалуци, те започето је обиљежавање јубилеја - 25 година од њеног оснивања.  Посјетиоци изложбе до 26. априла имаће прилику да виде више од осамдесет дјела педесет ликовних стваралаца. 

Директорица Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић на отварању је рекла да је поносна на реализацију ове значајне изложбе, која најављује посебну годину за Академију умјетности у Бањалуци.

"Оно што посебно желим да нагласим је да су на овој изложби дјела оних професора који су били оснивачи академије, а који данас више и нису са нама. И заиста нам је посебно задовољство да ова изложба поставља дјела професора, сарадника, асистената и свих оних који су својим радом уткали значај ове посебне поставке" рекла је Вујковићева и додала да је изложба резултат заједничког рада музеја и академије, те да је представљала процес на који су поносни. 

Декан Академије умјетности Унниверзитета у Бањалуци Драгана Пурковић Мацан казала је да је Академија умјетности основана прије 25 година, са племенитом мисијом да образује кадар у умјетности. 

"Сада смо на овом мјесту да видимо резултате тог рада. Скоро да је незамислива културна и умјетничка сцена без наших студената који су данас креатори културног и умјетничког живота у Републици Српској. Имамо част да овдје видимо дјела 50 универзитетских професора, ликовних умјетника које смо сабрали на овом мјесту - објаснила је она.

Изложбу је званично отворио министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир, који се у свом обраћању осврнуо на важност умјетности и културе, без којих не постоји прави напредак друштва.

"Период од 25 година је наоко кратак. То је био период борбе и узрастања и сазријевања цијелог друштва. Без умјетности, то би друштво било сакато. Академија умјетности даје тај лијепи тон и смисао Републици Српској" рекао је Будимир.

Током трајања изложбе биће реализовани бројни пратећи догађаји и активности, на којима ће учествовати сви студијски програми Академије умјетности УНИБЛ, као што су предавања, концерти, радионице и представе.

Академија умјетности јубилеј ће обиљежити низом догађаја, а осим ове изложбе, у плану је објављивање монографије, одржавање манифестације Дани Владе С. Милошевића и Позоришног академског фестивала (ПАФ), обиљежавање Свјетског дана музике, као и годишња изложба радова студената Академије умјетности у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана