Издавачка кућа Геопетика објавила књугу о Марини Абрамовић

Танјуг
Издавачка кућа Геопетика објавила књугу о Марини Абрамовић

БЕОГРАД - Издавачка кућа Геопоетика је управо објавила роман новинара и писца Ерика Фоторина "Марина А", а књигу је с француског превео Владимир Д. Јанковић, саопштили су из Геопоетике.

Главни јунак ове књиге, Пол Гаше, са својом женом и ћерком тинејџерком одлази у Фиренцу на одмор, где ће открити до тада њему потпуно непознату умјетницу југословенског порекла. 

Немогуће је побјеćи од њеног лица, које изложено свуда по граду најављује велику ретроспективну изложбу која је у току и за Гашеа то постаје својеврсна опсесија…

Инспирисан овим необичним  изненадним "сусретом", главни јунак претвара интиман догађај у нешто универзално, откривајући не само у Маринином делу, већ у умјетности перформанса уопште, теме које на оригиналан и чудесан начин кореспондирају с проблемима и изазовима социјалног дистанцирања у пандемији изазваној корона вирусом.

У роману, заснованом на личном доживљају самог аутора, Фоторино даје умјетности моћ да рекреира социјалне и личне стварности, да предвиђа и да опомиње - како бисмо свијет  учинили љепшим мjестом.

Роман је довољно конкретан да пружи нови угао посматрања уметности Марине Абрамовић за оне који цијене и прате њен рад, али и далеко важније -  универзалан и оригиналан, одмичући се од било које конкретне умјетности перформанса - за све друге.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана