Иванка Лукатели свој легат поклања Удружењу Адлигат

Srna
 Иванка Лукатели свој легат поклања Удружењу Адлигат

БЕОГРАД - Примабалерина београдског Народног позоришта и Националног Баварског позоришта у Минхену, педагог и кореограф Иванка Лукатели, свој легат поклониће Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат.

 

Лукатели (72) је одлуку о поклону донијела на иницијативу суоснивача Адилгата, новинарке Стеванке Чешљаров, саопштили су из Удружења.

Дому легата, који се, уз Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања, налази у Удружзењу Адилгат, Лукатели је већ поклонила своје најзначајније награде, драгоцене албуме са фотографијама.

Уз све поклонила је и слике свог оца, познатог црногорског сликара који се бавио и филмом, фотографијом, сценографијом и журналистиком, Антона Лукатела.

"Када би ме отац упитао шта да ми поклони за рођендан, молила сам га да ме слика. Све те драгоцености, једном ће се наћи у Адлигату и биће доступне хиљадама посетилаца, што ме нарочито радује", казала је примабалерина.

Потписаним уговором удружење се обавезало да се, после њене смрти, стара не само о заоставштини Иванке Лукатели већ и о очувању сећања на њено животно дело.

"Пао ми је велики камен са срца зато што сам нашла људе и институцију којима верујем", изавила је Лукатели.

Тим великим кораком започиње формирање балетског кутка у Удружењу Адлигат, рекла је она уз оцену да је историја балета код нас прилично запостављена.

Као директорка балета Лукатели је радила у СНП и Народном позоришту у Београду. Завршила је Средњу балетску школу "Лујо Давичо", специјализацију на Московској државној балетској школи.

Гостовала је у скоро свим државама света, изузетно је био запажен њен успех на Међународном конкурсу младих балетских уметника у Москви, у финалу такмичења балетских парова у јапану и њен солистички ангажман у минхенској Опери.

Једна је од најнаграђиванијих српских балетских уметника. Између осталог добила је пет позоришних награда за најбоља годишња остварења Народног позоришта, као и награде Љубљанског Бијенала града Минхена, Октобарске награду града Београда, Награде за животно дело Удружења балетских уметника Србије, признање националног уметника Министарства културе.

Подсетила је да се родила у Београду, живела у Москви, у Јапану, играла у Минхенском балету, радила у Истанбулу, Панами, на Сицилији...

"Преко уметности, а уметност игре сви разумеју, мој живот је везан за цео свет", каже баронеса која потиче из знамените италијанске породице чији су чланови, између осталих, један папа, познати композитор Пиетро Антонио Локатели и један познати фудбалер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана