Иван Карл: Културна некоректност на фестивалу у Кану

Танјуг
Foto: FEFA

БЕОГРАД- Градски секретар за културу Београда, Иван Карл рекао је Танјугу да је културна некоректност присутна на филсмком фестивалу у Кану, баш као што је то био случај на додјели награде Оскар и такмичењу за Пјесму Евровизије.

Свјетском премијером филма Мишела Азанависијуса, 17. маја у Театру Лимијер на Кроазети свечано је отворен 75. Кански фестивал.

Азанависијусов филм сада се приказује под насловом "Последњи рез".

Његов оригинални наслов био је "Z" као зомби, јер ријеч је овде о духовитој пародији популарних зомби филмова, а никако не као ознака коју руска војска користи у Украјини или, боже сачувај, као почетно слово презимена украјинског предсједника.

Кански челници и сам редитељ усвојили су протестно писмо Филмског института Украјине везано за тај "незгодни" филмски наслов, али није до краја прихваћен онај дио украјинског протеста који је позивао на тотални бојкот руских филмских аутора.

Све одавно издате прес акредитације укинуте су свим руским филмским новинарима, критичарима и фоторепортерима, али је у званичном такмичењу за 75. "Златну палму" ипак остао један руски филм – "Жена Чајковског" Кирила Серебреникова.

Неодустајање од Серебреникова упркос чињеници да је у његов филм новац уложио и Роман Абрамович, образложио је тиме што овај руски аутор (на западу) има статус дисидента и „жртве руског режима”, јер је дуже био у кућном притвору са наногицом.

Карл је у изјави Танјугу нагласио да је на снази културна некоректност према према представницима медија и ауторима из Русије, а фестивал у кану наставља тренд који је био присутан на додјели Оскара, а много више на недавно завршеној Пјесми Евровизије.

"Изненађује ме да је обраћање Володимира Зеленског отворило фестивал у Кану јер су на тај начин организатори фестивала избрисали границу између политике и уметности. Верујем да геополитичка питања треба да буду одвојена од уметности и филма на местима као што је фестивал у Кану. Мешање та два дискурса не доноси добро ни политичарима а ни уметницима" каже Карл и додаје да присуствујемо хистерији која није забиљежена у новојој историји.

" У Украјини се дешава рат и истина је да је Русија напала војно ту земљу. То нико не доводи у питање. Са друге стране, филмски фестивал не би смео никако да буде обојен дневном политиком. Верујем да ће добитник Златне палме остати у сенци догађаја у Украјини. На тај начин се прворазредна уметничка манифестација сврстава у политичку арену" казао је Карл.

За њега дилеме да је политика увијек налазила начин да се умијеша у различите манифестације у свијету, али како каже, али никада није било овако очигледено да политика одређује програме фестивала.

"Било је и раније компромиса на спортским и културним манифестацијама у вези са политиком, али директан утицај какав сада политика има на све догађаје никада није постојао. Догодило се пре неколико дана да војно-политичка алијанса честита победницима такмичења за песму Евровизије. Рат ће се једног момента завршити, али оваква хистерија у једном делу света оставиће далекосежне последице у сфери уметности и културе. Неоспорно је да живимо у новом времену које не личи ни на једно пре њега. У новијој историји 19. век је био век идеала...У 20. веку су доминирале идеологије, а сада, 21. век је век интереса...Бојим се да у времену интереса нема много простора за друге ствари" казао је Карл.

За њега нема дилеме да је Србија остала ван модела културе отказивања упркос различитим притисцима.

"Начин на који се Србија позиционирала у овом моменту остаће записан у историји... Србија је мала земља од које не зависе гео-стратешки токови....Ово није наш рат и ми држимо меру пристојности која чини ми се недостаје велим земљама. Србија је показала да уметност, спорт, култура не смеју да се мешаају са политиком" казао је Карл.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана