Италијански умјетник Сартори Браидо за “Глас Српске”: Стварање увијек почиње интуицијом

Миланка Митрић
Италијански умјетник Сартори Браидо за “Глас Српске”: Стварање увијек почиње интуицијом

Стварање слика увијек почињем интуицијом. Од несвјесног стања присутности у садашњости, које бива откривено како слика или рад настају. Између мојих радова и периода у којем су стварани стога постоји повезаност.

Рекао је ово за “Глас Српске” италијански умјетник Сартори Браидо, говорећи о свом начину стварања, те самом поимању умјетности и онога што би она требало да значи њему, али и ономе који ју посматра и доживљава. Његова изложба “Unpraded! 8 Chunks of Memory Recodified Today” биће отворена у петак у  19 часова, у малом изложбеном салону Банског двора Културног центра.

- Ова интуиција има везу са поимањем стварности од стране мене као људског бића. Но, не знам да објасним зашто. Истински мислим да свака особа може да нађе неки одговор посматрајући и доживљавајући моја дјела. С друге стране, сама улога умјетности увијек је била да стимулише ум посматрача - додао је он.

ГЛАС: Шта бисте могли да нам кажете о Вашој изложби “Unpraded! 8 Chunks of Memory Recodified Today”?

БРАИДО: Изложба представља неку врсту тока мог рада у посљедњих девет година. Представља и почетак нове фазе која укључује моју сарадњу са Ђулијом. Изабрали смо радове различитих интензитета и квалитета, да бисмо посјетиоцима представили идеју моје естетике и поетике. Назив представља снажну везу између експоната којим је изложба обухваћена и дигиталног свијета. Осам слика стоји наспрам осам бита синтетичке слике (што обиљежава меморију у смислу чувања информација у дигиталном облику). Изложба је једноставна и јасна. Једноставност и функционалност представљају еволуцију, стога у имену стоји ријеч “upgraded”.

ГЛАС: Какве реликвије ћемо у будућности сачувати и имати као човјечанство?

БРАИДО: Вјерујем у то да се човјечанство стално помјера напријед (или назад) и да никад не може да промијени своју есенцију или првобитну форму. Биће сачувано оно што је вриједно. Ако ли се осврнемо на древне цивилизације, више од 80 одсто њиховог постојања нам је непознато, али кључни елементи њихове културе су преношени с генерације на генерацију. Такође, вјерујем да се у данашњем времену и количина смећа, било да је ријеч о култури или не, стално повећава и гомила.

ГЛАС: Које су то аномалије дигиталне технологије? Јесмо ли робови или владари вјештачкој интелигенцији? Како сте ове сфере друштва представили у својим радовима?

БРАИДО: Као и биологија, дигитални свијет је сачињен из много различитих комбинација и фрагмената, са различитим вриједностима и, али и другачијим особинама. Сваки ред у неком трену бива пољуљан. Тај неред, хаотичност или дисбаланс за мене је непресушан извор инспирације, јер од сваке грешке на крају настане нешто ново. То ново постаје примјерак нечег што има естетску вриједност, а кроз естетику представљам те неке чудновате стране дигиталне технологије.

Да ли смо робови или владари технологијом, то зависи од улоге коју изаберемо и од начина на који користимо или искориштавамо технологију.

ГЛАС: Какво мишљење имате о незамјењивим токенима (non-fungible tokens) у умјетности? Да ли је то будућност умјетности.

БРАИДО: НФТ је новина, а као свака новина, претворена је у тренд. А сваки тренд временом постаје облик изражавања. Да ли ће постати будућност умјетности или не, зависи од значаја које добије од стране људи. Сматрам да би то донијело велике губитке. При том мислим на губитке ствари и нових техника које је човјек користио откад је почео да изражава себе кроз умјетност. Новине су позитивне, али не морају нужно толико да се разликују од оригиналне форме, стога је за мене НФТ нова форма изражавања, која може да буде додатак умјетности, али не и замјена.

ГЛАС: Да ли живот у пандемији уништава или је већ уништио умјетност?

БРАИДО: Никако. У мом случају, имао сам много инспирације и ентузијазма током локдауна. Био је то плодан период за креативност, за шта су били заслужни интроспекција и концентрација. Наравно, вирус корона има разарачку моћ, а након сваког разарања, долази нека промјена. Као свака промјена, у којој је одбачено нешто старо, оно ново што дође бива раније прихваћено. Можда је било неких негативних утицаја на умјетност што тржишта тиче, али умјетност је свакако и увијек ће бити нешто веће.

ГЛАС: Шта су били главни разлози Ваше селидбе у БиХ?

БРАИДО: Живот, околности и прије свега љубав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана