Исидора Бранковић, о изложби “Гуштеров реп” у галерији “Вагон”: Неустрашив живот упркос потешкоћама

Илијана Божић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Гуштер каже да ћете поднијети неустрашив живот упркос потешкоћама. И нека буде црвено, блатњаво и фалусно. Такође вас гуштери упућују да не идете ни на какве пречице у животу, јер ће то прије или касније бити разлог вашег пада.

Ријечи су концептуалне умјетнице Исидоре Бранковић о изложби “Гуштеров реп” која је отворена у галерији “Вагон” у Бањалуци до 4. октобра.

Бранковићева је за “Глас Српске” говорила о овој поставци и истакла је да су гуштери моћне животиње, јер симболишу то да морате да имате вјеру у своје способности и вјештине упркос потешкоћама и недостајањима.

- Никада не одустајте и одлијевајте свим околностима и изазовима, а такође морате прихватити ситуацију на коју наиђете и наставити даље. Изгубљено, враћено, изгубљено, нађено - објаснила је она.

Како је казала, све ово претходно речено је мантра, јер је непрестано понављање да морамо да превазиђемо све оно што нам се дешава, морамо да будемо брзи, окретни, опрезни, те да све што нам се деси и превазиђемо.

- С обзиром на то да је у сваком мом раду иронија свеприсутна тако је и сада. Посматрам колико се људи премало крећу - додала је Бранковићева.

Нагласила је да су перформанс и концептуална умјетност њено примарно средство стваралаштва, те да јој је било потребно да и у сликарству примијени облике концептуалне умјетности и простора и да ову изложбу можемо да сагледамо као цјелину, а не као појединачне радове који су поредани у неком простору.

- У “Гуштеровом репу” садржана су сва питања идентитета која су ми била интересантна, у смислу колико смо ми у сваком моменту спремни да прихватимо други идентитет. И негдје читава та призма нормативних облика друштва која су поприлично лицемјерна и врло ограничена. Та граница може да се примијени у свему, посебно у стваралаштву. Људи имају тенденцију себи и теби да постављају границе и страх. Стваралаштво је слободно, истраживачко и експериментално поље - испричала је Бранковићева.

Како је казала, увијек је сматрала да ако је човјек креативан он је креативан у свему.

- Сва та питања гледала сам кроз призму гуштера и размишљала шта гуштер мисли о свему томе, а гуштеров реп сам узела за назив поставке због питања идентитета и сазнања колико су и гуштери, сваки пут кад осјете одређену опасност, спремни да се одрекну свог репа - објаснила је Бранковићева.

Када посјетилац дође да погледа поставку “Гуштеров реп” улази у читав спектар Исидориног стваралаштва и осјећа енергију којом је стварала. Она нам је испричала да је ову изложбу доживјела перформативно те да је креирајући је прошла кроз невјероватну стваралачку екстазу.

Примјетно је да се кроз поставку прожима мотив фалуса, а како је казала тај мотив је искористила јер га људи увијек виде у свему.

Најава

Бранковићева је нагласила да ће 7. октобра у галерији “Вагон” бити отворена изложба Алексе Јовановића, умјетника из Београда.

- Јовановић ће излагати слике мртвих и живих људи. Биће занимљиво - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана