Инсталација фотографија Јелене Медић на билбордима у Бањалуци: На своје понашање можемо да утичемо

Г.С.
Инсталација фотографија Јелене Медић на билбордима у Бањалуци: На своје понашање можемо да утичемо

Бањалука - Плакати који на духовит начин враћају пажњу с политике на оно што је увијек у нашој контроли - наше понашање објављени су данас широм Бањалуке, а на фотографијама су магарац, коза и кокошка паркирани на мјеста за особе са инвалидитетом.

Ријеч је о фотографској инсталацији визуелне умјетнице Јелене Медић која пита: "Јесам ли...?" а наставак питања оставља да доврши посматрач. Јесам ли се данас понашао као магарац/коза/кокошка? Јесам ли злоупотријебио паркинг-мјеста људима којима су она неопходна? Јесам ли за живот у граду, у заједници? Јесам ли уопште примијетио шта радим?... Јесам ли човјек?

- Иако потпуно у јавности, овај простор је мјесто на ком је језик умјетности увијек добродошао и нема цензуре, утисак је умјетнице. Подсјетићемо да су 2020. године заједно реализовали Јеленину изложбу "Будни" из које је  касније настао "Клуб Будни" и Филмска продукција "Будни", организатори актуелне инсталације - саопштено је из клуба "Будни".

Пројекат је дио дугометражног документарног филма о животу бањалучке кошаркашице и активисткиње за права особа са инвалидитетом Биљане Недић, али и о многим друштвеним клиповима које несвјесно забадамо једни другима у "точкове".

- Дјелује безазлен прекршај паркирати аутомобил на минут, два, пет минута на паркинг-мјесто које је резервисано за особе са инвалидитетом, али то врло брзо постаје навика. Пет минута се продужи, престанемо обраћати пажњу, мислимо има довољно мјеста, што да стоје празна, брзо ћу, у журби паркирамо на проширење и особа која користи колица када се врати до свог аута не може да уђе, штампају се лажне исказнице, користе родитељске… и разни други балкански јавашлуци - казала је Медићева.

Како додаје, однедавно су казне за паркирање на мјестима резервисаним за особе са инвалидитетом повећане на 500КМ, али то изгледа није довољно да нас пробуди.

-  Примјенљиво је, наравно, и на друге ствари. Уреде се паркови, за пар дана изађе наслов "уређена површина на удару вандала", дјечија игралишта и шуме пуни смећа... О политици све знамо, идеологије су нам бескрајно важне, за час дозволимо да будемо потпирени на сукобе, па у праведничком бијесу заборавимо да се запитамо "Јесам ли ја данас учинио све што сам могао да живимо људски и јесам ли способан увидјети кад гријешим, макер и из најбољих намјера, па исправити?" - рекла је ауторка.

Филм у оквиру којег је рађен овај пројекат је дебитантски дугометражни филм у режији Јелене Медић који је тренутно у развоју, а продукција је планирана за 2024. годину. Медићева је, такође, и продуцент овог филма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана