Игра као начин живота

Мирна Пијетловић
Игра као начин живота

Бањалука - Да фузија класичног балета и модерног плеса могу да функционишу савршено и да кроз невјероватан говор тијела плесом причају разне животне приче, доказале су успјешне младе умјетнице из Загреба Андреа Соломун и Ема Јанковић, које воде успјешну приватну плесну компанију "&M Dance Company ".

Њихове представе никога не остављају равнодушним, а своја осјећања и љубав коју дају, како себи, тако и публици, изводећи импресивне плесне тачке, представљају, како су испричале за "Глас Српске", њихов начин живота.

Ове двије невјероватне умјетнице, а приватно драге и позитивне дјевојке, које своје плесачко, али и искуство самосталног вођења плесне компаније несебично дијеле са свима, школовале су се, поред Загреба, и у Великој Британији и Америци, а плешу још од дјетињства.

- Живот, рад и умрежавање са умјетницима у иностранству веома су утицали на мој професионални рад. Класичну балетну школу сам завршила у Загребу, а у Америци сам похађала школу модерног плеса, што је јако утицало на моју технику, односно стил у плесању. Балет ми је дао прецизност покрета, врхунску форму, а када сам га прожела са модерним техникама, пронашла сам савршен склад у себи као умјетници, плесачу - испричала нам је Андреа Соломун.

Слично инострано искуство је имала и Ема Јанковић, која је на престижној плесној школи у Лондону научила многе плесне технике, које сада са задовољством "користи" у креирању јединствених плесних представа.

- Објема нам је заједничка љубав према модерном балету и плесу, тако да смо се баш нашле. Оно што је јако важно је добра база технике плеса, на којој ми градимо динамику покрета, односно истраживање сопственог тијела - каже Јанковићева.

Сву своју љубав према плесу подијелиле су и са публиком у Бањалуци кроз представу "Prision of Desision", гдје су дошле на позив руководства плесног клуба "Сити џез", који обиљежава 15 година успјешног рада, а уз велику подршку Хипо Алпе Адрија банке, са директором Гораном Бабићем на челу, који су били генерални покровитељи овог несвакидашњег културног догађаја.

Тако је публика имала прилику да ужива у прекрасним плесним фигурама ове двије умјетнице, које су, уз музичку пратњу уживо, што је дало додатну димензију овом плесном перформансу, испричале причу о изазовима прихватања различитости.

- Представа се бави темом међуљудског суочавања са проблемом, односно суочавања са чињеницом да нам блиска особа не може испунити одређена очекивања - истакла је Соломун.

А да су ове двије умјетнице испуниле очекивања бањалучке публике, доказао је и громогласан аплауз на крају модерне балетске бајке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана