И Народно позориште РС повукло представу са фестивала у Брчком

Миланка Митрић
И Народно позориште РС повукло представу са фестивала у Брчком

БАЊАЛУКА – Представа "Дервиш и смрт" Народног позоришта Републике Српске, према одлуци ове установе, биће изузета из процеса жирирања на 38. Сусретима позоришта/казалишта у Брчком, саопштено је данас из ове установе.

Изузимањем из процеса жирирања, Народно позориште РС придружило се свим овогодишњим учесницима поменутог позоришног фестивала, а представу ће вечерас одиграти искључиво за публику. Осим националног театра Републике Српске, неколико позоришта из регије, учесници фестивала, изузели су своје представе из процеса жирирања, а разлог је одлука организатора да један од чланова жирија буде глумац Бранислав Лечић.

- Будући да се ради о једном од најважнијих позоришних дешавања у региону, сигурни смо да ће организација сљедећег фестивала проћи у најбољем реду, да ће сусрети у Брчком поново постати сигуран простор за све умјетнике који позориште стварају, простор унутар којег се о својим умјетницима и својој публици брине и односи са уважавањем, те да ћемо се поново сусрести, у пријатнијој атмосфери - стоји у саопштењу Народног позоришта Републике Српске, које потписује в. д. директора Дијана Грбић.

Подсјећамо, након што је "Атеље 212" из Београда, чија глумачка екипа је у петак одиграла представу "64", повукао свој комад из такмичарске конкуренције након сазнања да је Лечић један од чланова жирија, њиховим стопама кренули су и други учесници.

Након "Атељеа 212" режисер Кокан Младеновић и аутор Дарко Цвијетић, чија представа "Шиндлеров лифт", рађена по Цвијетићевом роману је такође била у конкуренцији, најавио је да се повлаче из учешћа на фестивалу и из разматрања за награду, а након њих повукли су се и БНП Зеница, Сатиричко казалиште "Керемпух", ХНК Сплит и Народно позориште Сарајево и Београдско драмско позориште.

Све представе су одигране, осим комада Београдског драмског позоришта "Зелена чоја Монтенерга", који није изведен због болести глумаца.

Осим умјетника, своје учешће повукао је  Алмир Имширевић, као један од чланова жирија, који је то учинио из истог разлога као и учесници.

Глумица Данијела Штајнфелд прије неколико месеци оптужила је Лечића за силовање, али је Више јавно тужилаштво у Београду оцијенило да не постоје основи сумње да је учињено наведено кривично дјело.

Приговор Штајнфелд на одлуку тужилаштва потом је одбио Апелациони јавни тужилац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана