Хор "Симонида" снимио пјесму "Онамо, онамо у Црној Гори"

Srna
Хор "Симонида" снимио пјесму "Онамо, онамо у Црној Гори"

ГРАЧАНИЦА, - Хор "Симонида" из Грачанице снимио је пјесму "Онамо, oнамо у Црној Гори", за коју је текст написао јереј Горан Спасојевић из парохије Успења Пресвете Богородице у норвешком граду Сарпсборг.

Руководилац Хора "Симонида" Братислав Богдановић рекао је Срни да је идеја о снимању пјесме, посвећене Србима у Црној Гори и њиховом настојању да литијама одбране светиње, настала у периоду вируса корона.

"Из Норвешке смо од јереја Спасојевића крајем прошле године добили понуду, боље речено молбу, да гостујемо у тој земљи, али је уследила епидемија вируса корона, због које су сви наши наступи отказани, па и одлазак у Норвешку", рекао је Богдановић.

Богдановић, који је и професор вјеронауке, рекао је да од како су Срби у Црној Гори нашли пред несвакидашњим изазовом да голим животима бране светиње и своју вјеру, у више наврата их је контактирао јереј Спасојевић и замолио да "Симонида" сними пјесму коју је осмислио како би се Срби са Косова и Метохије одужили и придружили сународницима у Црној Гори у борби за одбрану светиња.

Пјесму, "Онамо намо у Црној Гори", аналогно "Онамо, онамо за брда она", која је спјевана, намијењена и упућена одбрани српства на Косову и Метохији, хор "Симонида" је снимио за Видовдан јер је то била жеља аутора стихова.

"Његова жеља је била да баш о Видовдану, највећем српском празнику, осване и буде сигнал свим Србима са Косова и Метохије, како онима који су опстали на својим огњиштима, тако и онима који су се раселили, да дигну глас, да се придруже браћи у Црној Гори у одбрани Српске православне цркве, њене имовине и свега оног што је било и у време књаза Николе, а јесте и биће српство", истакао је Богдановић.

Он је навео да је хор успио да за кратко вријеме, непрекидним вјежбањем током епидемије вируса корона, сними пјесму и постави је на "Јутјуб", баш како је аутор пожелио - за Видовдан.

Богдановић је рекао да је то својеврсна захвалност за свакодневну подршку коју су Срби, посебно монаштво и сестринство на Косову и Метохији, имали током протеклих 20 година од монаштава и сестринстава из Митрополије црногорско-приморске, предвођених НЈеговим високопреосвештенством митрополитом Амфилохијем.

Аутор у пјесми "Онамо, онамо у Црној Гори" посљедњом строфом позива на саборност и јединство у одбрани светиња: "Онамо, жнамо у Црној Гори, води се битка за светиње. Ту крени смерно, човече сваки, ту ти је место, ту ти је све". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана