Хандке одлучан да прими награду

Срна
Хандке одлучан да прими награду

БЕОГРАД - Добитник Нобелове награде за књижевност Петер Хандке одлучан је да прими ову награду на церемонији која ће 10. децембра бити одржана у Шведској академији у Стокхолму и приводи крају бесједу у којој ће бити ријечи искључиво о литератури, пишу београдске "Вечерње новости".

Хандке је јуче за тај лист потврдио да одлази у Стокхолм, гдје ће сутра у Шведској академији, према унапријед утврђеном редослиједу обраћања лауреата, одржати конференцију за новинаре.

Њему ће награда бити уручена четири дана касније, у уторак, 10. децембра, када ће према правилима бити уручена свим добитницима на дан смрти утемељивача признања Алфреда Нобела.

Хандке је напоменуо да ће му највећи проблем бити како да стигне до главног града Шведске, имајући у виду да у Француској гдје живи од сриједе траје штрајк, укључујући жељезничаре и контролоре летења.

Од тренутка када је саопштено да је добио велико признање чувени књижевник се посветио писању бесједе, коју ће одржати сљедећег уторка.

Хандке је истакао да ће у бесједи бити ријечи искључиво о литератури која својом драматичношћу без идеологије испитује реалност.

Ништа га није омело у том настојању, па ни вијести које је сазнао од "Новости" јер живи без телевизора, компјутера и мобилног телефона - да су два спољна члана напустила Нобелов комитет од којих шведска књижевница и критичарка Гун Брит Сундстрем зато што се није сагласила с додијељеном наградом.

"Многи ме воле или не воле, али не вјерујем да их је исто тако много прочитало моја дјела", поручио је Хандке, који руком исписује свој говор.

Шведска академија је ових дана потврдила да овогодишња Нобелова награда за књижевност одлази у праве руке и критике ништа неће промијенити у програму, наводе "Новости".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана