Хандке: Кустурица ће ми помоћи да дођем у Србију

Срна
Хандке: Кустурица ће ми помоћи да дођем у Србију

БЕОГРАД - Нобеловац Петер Хандке изјавио је да би, ако околности дозволе, волио да дође у Србију у новембру или децембру, те да ће му у припреми пута и организацији доласка помоћи његов велики пријатељ Емир Кустурица.

 “Емир Кустурица ће се за то побринути”, рекао је Хандке, који, како пишу “Вечерње новости” дане пандемије вируса корона проводи на свом посједу у Шавилу, код Париза.

У тексту се подсјећа да је Кустурица у вријеме када је Хандке добио Нобелову награду у главном граду Шведске био непрестано уз њега и пружао му подршку и када је било великих притисака.

Кустурица је Хандкеу пружао подршку и када су организовани протести и чак стизали унапријед на неуспјех осуђени позиви да поклекне у опредјељењу да остане самосталан у сопственим погледима на свијет.

Тада је Хандке на ове јалове покушаје одговорио на само њему својствен начин, ефектно поентирајући скаском о пољима јагода, пишу “Вечерње новости”.

Нобелова награда за књижевност аустријском писцу Петеру Хандкеу уручена је у децембру прошле године у Стокхолму, а на позив Хандкеа, додјели је присуствовао и његов дугогодишњи пријатељ Емир Кустурица.

Одлука Шведске академије да Нобелову награду за књижевност додијели Хандкеу наишла је на критике дијела јавности на Западу и Балкану због наводне подршке коју је аустријски писац пружао бившем предсједнику СР Југославије Слободану Милошевићу током оружаних сукоба у бившој Југославији деведесетих година прошлог вијека.

Петер Хандке је инострани члан Академије наука и умјетности Републике Српске од 2008. и Српске академије наука и уметности од 2012. године.

Хандке је 1996. године написао есеј “Правда за Србију”. У међувремену, он је довео у сумњу такозвани геноцид у Сребреници, а за опсаду Сарајева, за коју су оптужени Срби, рекао је да су је инсценирали муслимани у БиХ.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана