Готово деценија без велике Оливере Марковић: 60 година, више од 100 филмова и 40 ТВ серија

ГС
Готово деценија без велике Оливере Марковић: 60 година, више од 100 филмова и 40 ТВ серија

Оливера је рођена је 3. маја 1925. године, а умрла је у Београду, 2. јула 2011. у 86. години живота послије дуге и тешке болести.

Глумом се активно бавила 60 година и за то вријеме се појавила у више од 100 филмова и 40 ТВ серија. Славу је стекла већ почетком 1950-их улогама у позоришним представама Мачка на усијаном лименом крову Тенеси Вилијамса и Лов на вјештице Артура Милера.

Једна од Оливериних најпознатијих улога је „Тетка” у филмовима Балкан експресБалкан експрес 2, као и истоименој ТВ серији. Позната је и по филмовима: КозараСибирска леди МагбетТито и јаСабирни центарМртав `ладанМали свет и Службени положај за који је награђена Златном ареном.

У периоду од краја 1980-их до почетка 2000-их појављивала се у серијама Синише Павића, Бољи животСрећни људи и Породично благо. Публика је ипак највише заволела њену улогу Ангелине Савић у Отвореним вратима

Рођена је као Оливера Ђорђевић. Имала је само девет година када је у Нишкој Бањи основала „позоришну групу“ у којој је била главна глумица, редитељка, аутор текстова и управница.

Завршила је чувену Другу женску гимназију, уписала студије историје умјетности на Филозофском факултету, и апсолвирала. У међувремену, прешла је на глуму и ФДУ, где је 1952. и дипломирала у класи професора Мате Милошевића.

По завршетку факултета, постала је члан Београдског драмског позоришта, гдје је остала до 1965, кад прелази у Народно позориште, у којем игра све до 1991. Често је гостовала и у Атељеу 212 и Југословенском драмском позоришту. Њени ватрени обожаваоци, а има их у свим генерацијама - од седамнаест до седамдесет седам - памте је по првим, заиста бриљантно одиграним ролама. На примјер, из представе "Мачка на усијаном лименом крову".

Када се 1957. пронео глас да ће она у црном комбинезону заиграти на сцени БДП у "Мачки", дигла се права узбуна! За поједине другове била је то идеолошка субверзија, те је драма после прве пробе једва приказана пред публиком. Комунисти су градили свјетлију будућност, једнаку за све, у којој није било места за неке тамо приче о неким тамо импотентним мушкарцима и скаредним женама и осталим декандентним одликама трулог Запада. У "Мачки" је играо и њен прву супруг, Раде Марковић, и то г. Брика...

Многи су је и много волели, многе награде је заслужено добила, а један од најлепших комплимената стигао јој је од колегинице, такође глумачке легенде, Ружице Сокић:

"Нисам се трудила да имам узоре, једино сам много волела Оливеру Марковић. Гледала сам је кад је била на врхунцу, боже шта је све та жена одиграла... Толико дивних улога. Само кад се сетим "Каролине Ријечке"! Не знате да ли је била лепша или шармантнија. Чудо једно! Обожавала сам је. То што је она одиграла, тешко да ће се неком још десити." Најлепше године Оливера је проживела у другом браку, с колегом Душаном Булајићем, иначе рођеним братом режисера Вељка Булајића.

Према анкети Вечерњих новости Оливера Марковић је на трећем мјесту највећих српских глумица 20. вијека

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана