"Госпођица", надуготрајнија представа у ЈДП-у прославила 10 година од премијере

Танјуг
"Госпођица", надуготрајнија представа у ЈДП-у прославила 10 година од премијере

БЕОГРАД - Представа Госпођица Иве Андрића у режији Горчина Стојановића, тренутно најдуготрајнија представа на репертоару Југословенског драмског позоришта, премијерно је изведена 26. априла 2013. године на Сцени "Љуба Тадић" и у априлу ове године навршило се тачно десет година од њеног првог извођења, саопштили су из ЈДП-а.

Горчин Стојановић је режирао представу према драматизацији Марка Фотеза из 1962. године, када је Андрић био предсЈедник Умјетничког савета ЈДП-а.

У премијерној подели су били Наташа Нинковић, Војислав Брајовић, Наташа Тапушковић, Срђан Тимаров, Јасмина Аврамовић, Милан Марић, Марко Баћовић, Весна Станковић, Анђелика Симић, Стефан Бундало и Дејан Дедић. Драматург је Милош Кречковић, сценограф Горчин Стојановић, костимограф Лана Цвијановић а кореограф Милош Пауновић.

Представа Госпођица је учествовала на "Фестивалу медитеранског театра Пургаторије" у Тивту, гостовала је на сцени Загребачког казалишта младих у оквиру циклуса "Европско позориште у ЗКМ-у", у Српском народном позоришту у Новом Саду.

Подјељена, као и Андрићев роман, на два дела, сарајевски и београдски, радња представе одиграва се у деценијама великих потреса и промена на крају деветнаестог и на почетку двадесетог века, те у годинама које су дошле после Првог светског рата и пропасти два велика царства. У тим околностима одиграва се узбудљива животна прича Рајке Радаковић, једне од великих Андрићевих јунакиња.

Она приказује судбину жене која је, стално с муком покушавајући да разуме времена која се мењају и узбуркани свет у ком се обрела, све посветила настојању да испуни давни, тешки очев завет и тако, грозничаво штедећи и страсно стичући, читав живот провела без љубави и праве радости, отуђена и сама, све до трагичног краја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана