“Горка пилула” онлајн

Танјуг
“Горка пилула” онлајн

БЕОГРАД - Пројекат “Горка пилула “01” умјетничког пара из Брисела “Менталклиник” - Јасмин Бајдар и Бирол Демир, биће преношен уживо нон-стоп на сајту Музеја савремене уметности (МСУБ), све док овај музеј не буде поново отворен за посјетиоце.

Пројекат, који се онлајн преноси од 6. маја, чини шест усисивача робота који се крећу по празном простору Галерије лагата Милице Зорић и Родољуба Чолаковића, домаћина ове инсталације. Подови Галерије су прекривени гомилом шљокица, а усисивачи су програмирани да открију прашину у простору.

У саопштењу МСУБ је наведено да је “Менталклиник” понудио “Горку пилулу” за попуњавање празнине која је настала затварањем музеја широм свијета и с намјером да се она шири путем дигиталних платформи.

- Стварајући сопствене цртеже и ширећи сјај по празном простору роботи стварају постслављеничку атмосферу и наговјештавају да ништа неће остати исто - поручују из музеја.

В.д. директора Виктор Киш истакао је велико задовољство што у овим околностима сарађују са умјетничким паром какав је “Менталклиник”.

- У овој несрећној околности у вези са вирусом корона и функционисањем музеја имали смо срећу да у сарадњи са “Менталклиник” уметничким дуом из Брисела и кустосом пројекта Карлом де Сметом изведемо читаву ствар. Видео-линк ће вероватно бити преузет од стране других музеја широм света, што нашем музеју даје на значају, јер је пројекат поклоњен нама са намером да управо од нас крене. У време оваквих ванредних ситуација пројекти као овај уједињују музеје међусобно, али и на неки начин развијају неки будући вид презентација. Поносни смо - рекао је Киш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана