Гонцић о првим корацима на мјесту директора Народног позоришта у Београду

Танјуг
Foto: ГС

БЕОГРАД - Новоименовани директор Народног позоришта у Београду, глумац Светислав Буле Гонцић изјавио је да је међу његовим првим корацима на новој позицији дефинисање концепта рада ове институције у складу са новим временом у којем се налазимо.

"Дефинитивно мислим да је, када су моји први кораци у питању, ту најпре дефинисање стратегије и концепта рада Народног позоришта у складу са перцепцијом овог неког новог времена у којем се налазимо", изјавио је Гонцић.

Како он наводи, не налазимо се само у једном новом времену, већ и једној новој Србији.

 "Треба имати у виду да се налазимо у једном новом времену и једној новој Србији, а Народно позориште је основна, прва републичка институција и у сваком естетском и уметничком смислу треба испратити оно што данашње време носи... Треба престати практично администрирати естетику једног прошлог времена", истакао је Гонцић.

По његовим ријечима, ови први кораци сигурно су стратешки и у циљу поновног формирања идентитета Народног позоришта ако је он угрожен, али и враћања достојанства овој установи као првој кући.

 "Сматрам да је то питање достојанства и озбиљности коју Народно позориште носи у префиксу, као своју примарну референцу... Надамо се да Министарство културе са оваквим одлукама има идеју да ради у контексту бољег рада позоришта, а самим тим и у интересу свих запослених у њему“, каже Гонцић.

Како већ има искуства у вођењу театарских кућа, Гонцић истиче да се размишљање о томе шта је најургентније за рад у Народном позоришту у рационалном смислу одвија у неколико планова, као и да се питање структуре самог позоришта одражава на његов креативни део.

 "Та размишљања су управо везана за структуру која практично мора да одговори једном другачијем времену, а да би се с тим кроз креативни израз изашло пред публику... То је оквир у којем ћу се и ја кретати, истраживати, испитивати тај простор и то сигурно заједно са свим запосленима у Народном позоришту", закључује Гонцић.

Гонцић је замијенио Ивану Вујић Коминац на челу Народног позоришта, након што је она разрешена те дужности на јучерашњој седници Владе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана