Годишњица Земаљског музеја: Чувар три милиона експоната

Anadolija
Годишњица Земаљског музеја: Чувар три милиона експоната

САРАЈЕВО - Земаљски музеј у Сарајеву обиљежава 135. годишњицу од оснивања. Рођендан прославља цјелодневним програмом од 10 до 22 часа а улаз за посјетиоце је бесплатан.

Уз сталне изложбене поставке на сва три одјељења, припремили су и богат додатни садржај за све узрасте, с посебним нагласком на музејско издаваштво.

Директор музеја Мирсад Сијарић рекао је да славе 135 година од оснивања.

-Прошао је кроз разне фазе. Искрено се надам да је завршена ова задња фаза у којој је био, која је јавности позната углавном по проблемима и да смо сада озбиљније кренули у правцу опоравка и напредовања. За овај дан, имамо госте из Швајцарске и обиљежавамо завршетак великог пројекта који је износио преко милион КМ, а којим смо санирали добар дио ратне штете и проблема -изјавио је Сијарић. Како је казао, тужно је да новац за основне потребе ове институције тражео од других.

-Нећемо да кваримо расположење, сретни смо данас. Имамо неколико изложби, солидан програм - појаснио је Сијарић. Према његовим ријечима, гледајући финансијске проблеме које су имали претходних година, тренутна ситуација је знатно боља.

-Поента је да најбољи могући начин искористимо ову огромну институцију, потенцијал. Ово је и даље највећи музеј на простору бивше Југославије. Има три милиона експоната. То је европски музеј по сваком параметру. Наш је задатак да ово предамо млађим генерацијама у што бољем стању. Прошле године Земаљски музеј је посјетило близу 100.000 људи, од тога је нешто мање од 50 одсто ушло са плаћеним улазницама, остали су ушли бесплатно - рекао је Сијарић.

Истакао је да би био најсретнији када би улаз у Земаљски музеј био бесплатан током цијеле године и да не зависе од тога.

-Да се бавимо зарађивањем новца, није то наша улога. Наша улога је да презентујемо природно, културно, историјско насљеђе, да истражујемо и знамо више о себи, планети  -додао је Сијарић.

Земаљски музеј чува три милиона експоната, од којих је добар дио изложен у сталним изложбеним поставкама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана