Годишњица смрти Жана Коктоа

Agencije
Годишњица смрти Жана Коктоа

На данашњи дан, 1963. године, преминуо је Жан Кокто, највећи драмски писсц Француске почетком ХХ вијека, поета, прозаиста, есејиста, режисер и сликар, претеча надреализма у француској умјетности.

Ако је ријеч о умјетности, Кокто је најтјешње био везан са музиком, будући да је написао велики број оперских и балетских либрета међу којима и за чувени и скндалозни балет "Парада".

На  припреми пропалпог балета "Парада" поред Коктоа  радили су још и Сати и Пикасо, а извела га је на сцени трупа Ђагилова 1917. године.

"Парада" је стекла славу као прва на свијету надреалистичка балетска представа.

Жан Кокто је угледао свјетло дана и предграђу Париза Мезон-Лафит 1889. године. Отац му је био адвокат по професији, а сликар по вокацији и завршио је живот самоубиством кад је Кокто имао девет година.

Кокто се сам образовао, нигдје специјално није ништа учио, јер и није могао нигдје научити оно што је умио, пошто је био иноватор у сваком погледу.

Пошто је припадао почетком ХХ вијека бомеском друштву Париза, у  његовом најужем пријатељском кругу су били Андре Жид, Марсел Пруст, Пабло Пикасо, Сергеј Ђагилов, Ерик Сати и други. 

Извршио је огроман утицај на француске надреалисте.

Испод његовог пера су изишле такве драме као што су "Орфеј", "Цар Едип", а написао је драму "Раводушни лепотан" специјално за Едит Пјаф са којом се овај свестрани стваралац дружио.

Међу прозним дјелима су се истицале својом особеношћу "Бијела књига", "Ужасна дјец" и друге.

Близу двије деценије Кокто је био у блиским (љубавним ) односима са култним француском глумцем свога доба Жаном Мареом, који се прославио играјући у филмовима које је Кокто режирао.

Маре је о свом пријатељу написао биографску књигу "Недостижни Жан Кокто", а испричао је много детаља из његовог бурног стваралачког живота у мемоарима "О мом животу" у којима је објавио и раније непубликоване Коктоове пјесме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана