Годишњица рођења Реја Чарлса, једног од најистакнутијих музичара 20. вијека

Srna
Годишњица рођења Реја Чарлса, једног од најистакнутијих музичара 20. вијека

БИЈЕЉИНА - Слијепи амерички пјевач и композитор афричког поријекла Реј Чарлс /1930-2004/, краљ госпела и блуза и један од најистакнутијих музичара 20. вијека, рођен је на данашњи дан 1930. године

Реј Чарлс је добитник 12 музичких награда "Греми", међу којима и за најбољу пјесму три пута узастопно: "Одлази, Џек!" /Хит тхе роад Јацк/, "Не могу престати да те волим" /И цанжт стоп ловинг yоу/ и "Гњеван" /Бустед/.

У раном дјетињству Чарлс је био свједок трагичног догађаја који ће га мучити до краја живота - његов млађи брат удавио се у кофи са водом.

Од тада, млади Реј почиње да губи вид и са седам година постаје потпуно слијеп.

Реј Чарлс је успио да уједини соул, госпел, поп и кантри, истовремено поставши бесмртна легенда џеза.

У младости, музички правци које је слиједио били су у широком распону од госпела, преко кантрија, до блуза. Хендикеп сљепила није га спријечио да се усавршава.

"Мене и музику можете раздвојити само хируршким путем", говорио је Реј.

Реј Чарлс је своју музику и лична интересовања у великој мјери заснивао на радовима тада већ познатих музичара Нет Кинг Кола и Чарлса Брауна.

Његов први велики хит био је сингл "Имам жену", пјесма која се нашла на челу топ листе мјесец дана након што је издата. Ријеч је о до тада невиђеном споју госпела /црквене музике/, рока и блуза, чиме је Реј Чарлс утемељио свој музички стил познатији као соул.

Иако се публици допао овај експеримент, критичари нису били одушевљени, па се познати умјетник сусрео са осудом јавности због спајања црквене музике са "ђаволском" и бивао етикетиран као "безбожник".

Ипак, Реј Чарлс постаје отац соула и један од умјетника који су могли да обједине многе музичке правце у само једну нумеру.

Популарност, слава и траума из дјетињства Реја Чарлса одводи у свијет порока. Бива ухапшен на аеродрому због посједовања недозвољених супстанци.

Тада одлази у клинику за лијечење зависности од дроге. При изласку објављује чувену пјесму "Вријеме плача".

Реј Чарлс је био велики борац против расизма и није хтио да наступа у условима који су дискриминисали његову црну расу.

Објавио је више од 100 плоча и одржао више од 10.000 концерата. Био је велики хуманитарац, борац за људска права и једнакост међу људима другачије боје коже.

Колико му је хуманост значила у животу показује чињеница да је основао и подржавао "Робинсон фондацију" за помоћ лицима са поремећајем слуха.

Реј Чарлс је остао упамћен као симбол соула и цијеле генерације црначког друштва у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана