Годишња изложба радова студената Академије умјетности УНИБЛ: Награђени плодови талента и велике мотивације

Данко Кузмановић
Годишња изложба радова студената Академије умјетности УНИБЛ: Награђени плодови талента и велике мотивације

Бањалука - Годишња изложба радова студената Академије умјетности у Бањалуци, која се одржава 18. пут, свечано је отворена џез стандардом “Јесење лишће”, коју су на три трубе извели студенти Академије и показали свој таленат.

Изложене су слике, графике, цртежи, мозаици, иконе, фотографије, те радови из области графичког дизајна и интермедијалне умјетности.

Декан Академије умјетности у Бањалуци Санда Додик је казала да су сви радови плод талента и велике мотивације студената и њихових професора.

- Ово је за нас увијек свечан тренутак, јер показујемо на крају академске године све оно што су студенти заједно са својим професорима урадили у току године. Ове године су представљени радови из свих области, односно из свих грана ликовне умјетности. Све што се може видјети је резултат талента, једне велике мотивације, маштовитости, креативности и преданог рада студената али и њихових професора - рекла је Додикова.

Као и сваке године, и ове године најбољи студенти су добили награде. Академија умјетности је додијелила четири награде за четири смјера - графику, сликарство, графички дизајн и интермедијалну умјетност.

Установе и институције културе који су годинама пријатељи Академије, такође су наградили студенте.

Музеј савремене умјетности Републике Српске додијелио је награду за најбољи рад на завршној години првог циклуса студија из области ликовних умјетности студенткињи интермедије Милени Ивић.

Бански двор Културни центар додијелио је награду најбољим студентима Академије умјетности са смјера за сликарство и смјера за графику у виду организовања самосталне изложбе студенткињи четврте године графике Мирјани Прерадовић и студенткињи четврте године сликарства Драгани Грашар.

Галерија “Удас” додијелила је награду за најбоље студентске радове у виду организовања самосталне изложбе студенткињи треће године графике Милани Косановић и студенткињи треће године сликарства Данијели Михић.

Центар за културу и образовање Лакташи додијелио је награду у виду самосталне изложбе студенткињи четврте године сликарства Александри Кузмановић и студенткињи четврте године графике Мирјани Прерадовић.

Арт клуб “Простор” додијелио је награду за најбоље студентске радове у виду организовања самосталне изложбе студенткињи треће године графике Милани Стијак, студенткињи треће године сликарства Наташи Гојковић, студенту друге године сликарства Младену Мићићу и студенту треће године интермедијалне умјетности Милану Ритану.

Културни образовни центар Нови град додијелио је награду у виду организовања самосталне изложбе студенткињи четврте године Драгани Грашар.

Галерија “Сретен Стојановић” из Приједора додијелила је награду у виду организовања самосталне изложбе студенткињама четврте године Сањи Савић Симовић и Драгани Николић.

Награда музеја Градишка у виду организовања самосталне изложбе додијељена је Наташи Гојковић, студенткињи треће године сликарства.

Додикова је прокоментарисала подршку ових институција студентима и Академији.

- Драго ми је да и други препознају и дају мотивацију студентима, било да је то у виду изложби или новчане награде. У сваком случају и студентима и професорима то много значи - казала је Додикова.

Ове године изложба је имала и хуманитарни карактер, јер ће средства од продаје репродукција слика, графика и фотографија бити уплаћена за помоћ истраживачком раду на усавршавању лијека за Лафорину болест.

- Желим да честитам свим награђеним студентима и пожелим им успјех у даљим активностима и даљем умјетничком раду. Желим да захвалим Академији али и студентима који су ову манифестацију повезали и организовали у хуманитарне сврхе, а с циљем помоћи  проналаску лијека за тако тешку и ријетку Лафорину болест - истакао је ректор бањалучког универзитета Радослав Гајанин.

Похвале

 

Академија умјетности УНИБЛ похвалила је студенте Петра Видаковића, Марка Шкрбића и Валентину Мрвељ за радове из предмета графика 1 и 2. На предмету графика 3 и 4 похваљена је Вероника Сигисмунди. На предмету технике дубоке штампе 1 и 2 похваљен је студент Александар Шкавић. На предметима графика 1 и 2 и 5 и 6 похваљени су студенти Наташа Гојковић и Ана Грубор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана