Глумица Љума Пенов за “Глас Српске”: Љубав нас све покреће

Александра Глишић
Глумица Љума Пенов за “Глас Српске”: Љубав нас све покреће

БЕОГРАД - Филм “Александра” је мелодрамски и нежан филм о љубави која нас све покреће. Лик Ружице Михајловић, који тумачим у овом филму, је потпуно различит од мене. Али у сваку улогу која му је додељена глумац треба да први поверује и присвоји је као део себе, да би је искрено и животно пренео публици.

Рекла је ово за “Глас Српске” београдска глумица Љума Пенов, публици најпознатија по филму “Црна Зорица” и римејку остварења “Љубавни случај” Душана Макавејева, гдје је наслиједила Еву Рас.

Ова глумица остварила је низ занимљивих улога и у филмовима “Петља”, “Медени месец”, Држава”, а за неке од њих је и награђена на свјетским фестивалима.

За главну улогу у филму “Црна Зорица” награђена је на “Hobboken” фестивалу у Њујорку.

- Свака улога коју добијем је углавном доста различита од мене. Да ли је то срећа или не, не знам, али је тако од самог почетка и некад ми се чини да је добро, јер управо карактерише сваку моју улогу. То што су на први поглед различите од мене, увек су ме терале на дубоко и живо “копање” по себи. Да у себи нађем и најмање зрно за свој лик. Потребни су труд и рад да бих ове ликове прво пронашла у самој себи, а само тако и истинито пренела публици. Другачије осим истине не прихватам да пренесем публици - истиче глумица, која је каријеру почела у Српском народном позоришту у Новом Саду, а наставила у Југословенском драмском позоришту и Народном позоришту у Београду.

Глума, додаје, у сваком смислу и тренутку мора бити истинита и искрена и у најмањем “одразу” глумца.

- Ако је другачије, нема вере публике у глумце, а то је, свакако, неприхватљиво за уметничко дело као што је филм - сматра она.

Уписала се на докторске студије, јер, како каже, жели да се бави умјетношћу и са друге стране и да своје видике прошири.

- Уметност пружа безброј сазнања и могућности. Волела бих да те могућности докучим, јер су ме увек интересовале као уметника уопште - прича глумица.

Подсјећа да је пандемија изазвана вирусом корона довела до многих промјена у свакодневици свих људи.

- Заиста, једино нас љубав може држати заједно, ма колико били физички или социјално раздвојени или удаљени од својих најближих. Она је та која нас увек спаја, без обзира на све и дарује нам осмех. Осмех, ма колико била тешка времена, морамо сачувати сваки дан за своје најближе - наглашава глумица.

Представе

- Због пандемије су ми отказане све представе у позоришту, сви пројекти на којима се радило. Угрожени су многи уметници који су остали без основних средстава за живот. Искрено се надам да ће се ово све завршити. Слобода је као и љубав најважнија потреба сваког човека - каже Љума Пенов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана