Глумац Рок Радиша за Глас Српске: Желим да на савремен начин испричам „Илијаду“

Глас Српске
Глумац Рок Радиша за Глас Српске: Желим да на савремен начин испричам „Илијаду“

Бањалука - „Илијада“ је вероватно највећа ратна прича икад испричана. Ратови које смо преживели ми овде су оставили ожиљке у нашем народу. Кроз ову представу покушавам на један савремен начин да приближим како је било под зидинама Троје и не само Троје, него како је било у свим ратовима.

Рекао је ово за „Глас Српске“ глумац Рок Радиша, који ће 20. децембра на сцени Народног позоришта РС у Бањалуци извести представу „Илијада“, која је његов ауторски пројекат. Ову монодраму ради у продукцији Удружења драмских умјетника, а „Тројански рат“ је била и тема његовог матурског рада.

- Велики сам фан грчке митологије и епске фантастике. Нисам случајно узео датум за премијеру 20. децембар. На тај дан пре пет година сам дипломирао на Академији умјетности. Када погледам на тих пет година видим да сам много радио али није било ништа епохално, ништа спектакуларно и када томе додамо да су ме у последње вријеме заобилазиле озбиљније улоге, одлучио сам да сам себи дам озбиљан задатак. Године пролазе, а без тешких задатака се не може постати бољи - истиче Радиша.

Идеја о представи, каже, родила се прошле зиме, а на овом пројекту активно ради посљедњих четрдесетак дана.

- Можда сам мало и претерао и загризао више него што могу да сажваћем, али нека о томе суди публика, ја знам да дајем све од себе да то буде прави мали позоришни спектакл. Колеге ме зезају да би једино озбиљније и теже од овог било да сам узео да радим Библију - прича глумац кога бањалучка публика врло добро зна из представа Народног позоришта Републике Српске.

Публика, додаје, има много разлога да погледа представу.

- Имамо девојку која уживо свира виолончело. Имамо магију. И имамо огромну причу коју сад „само“ треба испричати. Много је тешко радити без редитеља. Без повратне информације, ослањајући се само на сопствену интуицију. Међутим, мислим да ће бити јако узбудљиво. Узбудљиво на начин који до сада у Бањалуци нисмо имали прилике да видимо - најавио је Радиша уз напомену да је спонзор представе „Мото клуб 'Стршљен'„.

Најкомплекснија улога

- Ово је сигурно најкомплекснија ствар коју сам радио. Постоје улоге које су биле компликоване, захтевне физички или захтевне емотивно. Али ово је потпуно нова димензија. Нисам ни знао у шта сам се упустио, али сада нема назад - каже Рок Радиша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана