Глумац Никола Ракочевић о улогама, позоришту, наградама: Серија "Јутро" направила бум

Александра Глишић
 Глумац Никола Ракочевић о улогама, позоришту, наградама: Серија "Јутро" направила бум

БАЊАЛУКА - Људи су ме заустављали на улици после приказивања серије "Јутро ће променити све". Многи су имали потребу да причају са мном, хтели су да поразговарамо о темама којима смо се бавили у том пројекту. Та серија је направила бум.

Рекао је ово популарни глумац Никола Ракочевић, публици познат по улогама у серијама и филмовима, али и снажним драмским ролама које је остварио у позориштима.

- Много пројеката ме сломило, па и лик Раскољникова у позоришту је био јако тежак. Када сам био млађи, у једном тренутку није било много понуда за улоге, па сам морао да се бавим нечим другим. Али брзо је та криза превазиђена - присјетио се Ракочевић, који је на Факултет драмских уметности у Београду дошао из Крагујевца, када је имао 18 година.

И позориште и филм, сматра, утичу на публику, али постоје границе.

- Филм има велики утицај. Неке одлуке у животу доносио сам по узору на романтичне комедије. Али углавном филм утиче на потрошачко друштво. Попићеш пиће који пије јунак филма и сличне ствари. Као глумци треба да прихватимо границе у којима наш посао утиче на људе. Прихватимо у којим границама можемо да делујемо. Не треба се заносити, али када осетиш шта можеш да урадиш, онда представиш неки проблем - каже Ракочевић.

Позориште је, додаје, јако широк медиј и много тема може да се провуче кроз једну представу.

Тренутно се бави дјечијим позориштем, пише, режира и игра у представама за најмлађу публику.

- Добра околност је да радим за децу, они немају тај проблем што пишем, режирам и глумим у исто време, њих то не интересује и ту сам потпуно безбедан. Не наилазим ни на какву критику и осуду. Сваки пут кад завршим представу за децу, а играли смо 21 пут до сада, имам тај осећај да су просто сви на добитку. Тај осећај толико прочисти човека да не можеш да престанеш то да радиш - истиче Ракочевић.

Може да се похвали признањима за свој рад, као и чињеницом да је био увршћен на листу десет најбољих европских глумца.

- Не разумем награде за глуму и уопште за уметност, али то постоји. Мени су донеле самопоуздање, не морам више да се такмичим и улазите у лепши процес бављења позориштем и ликовима које тумачите. То је било јако драгоцено, не постоји тај моменат доказивања, са том наградом сам постао глумац који је признат и познат - казао је Ракочевић.

Премијере 

- Позоришне премијере имају најмање везе са позориштем. Тада се први пут појављујете пред публиком, а пола карата је отишло на протокол. Од пола сале напред седе људи који нису толико заинтересовани за представу, а од пола према крају сале родбина и пријатељи који су претерано заинтересовани, да вриште и аплаудирају на сваки најглупљи гег. То је једна нескладна публика која прави велики раздор у глави глумца. Тек после извођења, ако смо направили праву ствар, креће позориште - каже Никола Ракочевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана