Глумац Миодраг Крстовић отворио филмски фестивал "Први кадар"

Срна
Foto: срна

ЗВОРНИK - Премијерним приказивањем играног филма "Келти", режисера Милице Томовић, у Зворнику је вечерас почео 15. Међународни Филмски фестивал "Први кадар", на којем ће се за Гран-при награду "Стећак Кнеза Павла Раденовића" такмичити 40 остварења у шест такмичарских селекција фестивала.

Специјални гост вечери био је познати српски глумац Миодраг Мики Крстовић, лауреат овог фестивала. Он је отворио 15. Међународни филмски фестивал "Први кадар" чији је овогодишњи мото "15. година - ваш фестивал".

Поклонивши се публици Крстовић је умјесто клапом, ударио својим длановима и прогласио "Први кадар" петнаести пут отвореним.

Претходно му је, по одлуци Савјета Фестивала, директор Фестивала Витомир Митрић уручио Плакету "Лик кнеза Павла Раденовића" за трајање, несебичан допринос и широк спектар различитих видова унапређивања екс-ју кинематографије до данас.

На церемонији отварања фестивала, уручена је плакета Министарству просвјете и културе Републике Српске "Лик кнеза Павла Раденовића" за успјешно спровођење културне политике и стратешких циљева у децентрализацији културе, кроз подршку фестивалаи филмске умјетности у Републици Српској како би културу учинили доступном што ширим слојевима друштва. Плакета ће накнадно бити уручена ресорном министарству.

Дјечији хор Дома омладине "Звончићи" учествовао је на церемонији отварања Фестивала.

Крстовић је рекао да му је, када је прочитао образложење додијељене награде, било јако пријатно и лијепо и да се осјећао поносно.

"Прошло је више од 46 година како сам снимио први филм, е то је онда награда за те године што значи да је то потврда да сам оставио неки филмски траг и признајем да се јако радујем тој награди, на чему сам захвалан", рекао је Крстовић.

Крстовић похвалио градску власт, појаснивши да не би било ни фестивала, ни биоскопа, ни Дома омладине да она није одвојила средства, тако да једно без другог не може.

Крстовић је истакао да је за културу важно да постоје овакви фестивали.

"Захваљујући биоскопу и фестивалу ствара се публика и одржава култура", рекао је Крстовић и похвалио градску власт, која издваја дио средстава за развој културе.

Умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић Штифанић истакла је да "Први кадар доноси богат такмичарски и пратећи програм са петодневном Филмском школом које се реализују у сарадњи са Студијом анимираног филма из Ниша и Сликарском радионицом "Палета" из Зворника, коју води академски сликар Јово Лалић.

"Ушест такмичарских селекција биће приказано 40 најбољих филмских остварења из цијелог свијета", рекла је Штифанићева.

Она је додала да је жири у саставу Драган Елчић, предсједник, и чланови Дејан Дабић и Игор Тохољ, вриједно радио током припрема Фестивала и жирирања тако да ће у Зворнику и Источном Сарајеву бити двије вечери награђених филмова и прилика да се уруче награде најбољим ауторима овогодишњег Фестивала.

"Наша идеја је била да свих ових 15 гоидина едукујемо младу филмску публику, створимо и развијамо кинематорграфију у Републици Српској. И град Зворник је већ четврту годину равноправни домаћин као Источно Сарајево и межемо да кажемо да су та два града, и друга мјеста, гдје развијамо филмску умјетност и културу", рекла је Штифанићева.

Према њеним ријечима, важно је да истакнем да је 15 година постојања фестивала било 15 година борбе и великог ентузијазма, али уз подршку града Зворника и Министарства просвјете и културе Републике Српске и Источног Сарајева дошли смо до 15. јубиларног фестивала водиће се мисијом ширење љубави према филму и повартка публике у биоскопе.

"Мислим да филмска остварења која доносимо сваке године доприносе томе, као и наша филмска школа `Првог кадра`, да едукујемо младе, да стварамо публику и да им покажемо како настају филмови, очукујући да ће неки од њих постати филмски ствараоци", рекла је Штифанићева.

Градоначелник Зоран Стевановић пожелио је добродошлицу гостима и љубитељима филма на Филмском фестивалу "Први кадар" у Зворнику.

"Циљ подршке Зворника Фестивалу јесте да кроз активности `Првог кадра`, кроз окупљање са циљем гледања филмова, допринесемо да се наша дјеца и наши млади људи окрену биоскопским пројекцијам", рекао је Стевановић.

Сматрајући да је то врло важно у интелектуалном развоју младих, Стевановић је захвалио екипи Филмског фестивала "Први кадар" на филмском образоивању младих и доприносу развоју филма и филмске културе.

Према програму Фестивала, сутра, другог дана Фестивала, у оквиру такмичарског дијела програма у биће приказан документарни филм "Генерал Светомир Лукић" аутора Милана Тодоровића и Огњена Ракчевића, а у улози наратора појављује се Мики Крстовић.

Након наставка рада радионице анимираног филма, професор Драган Елчић одржаће мастерклас о теми "Историјски документарац и његов значај у кинематографији", док ће Елчићев документарни филм "Бранили су небо Отаџбине" бити приказан у 17.00 часова.

Почетак Вечери награђених филмова - додјела фестивалских награда планиран је за 19.00 часова.

Први дио Фестивала биће завршен у Зворнику у сриједу, 1. децембра, да би исти дан у вечерњим часовима други дио ове јединствене културно-умјетничке манифестације био настављен у Културном центру Источно Ново Сарајево отварањем Фото-документарне изложбе "Човјек је човјек", аутора Армина Смаиловића.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а ову традиционалну културну манифестацију суфинансирају град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Медијски спонзори су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске СРНА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана